Acasă Actualitate ZeroLaMie – o aplicație pentru telefonul mobil prin care poți afla timpul...

ZeroLaMie – o aplicație pentru telefonul mobil prin care poți afla timpul estimat în care revii la o alcoolemie zero

DISTRIBUIȚI

 

Ursus Breweries a lanat aplicația ZeroLaMie, pentru a-i ajuta pe șoferi să conștientizeze faptul că alcoolul și șofatul sunt incompatibile. Aplicația, lansată în cadrul campaniei „află-ți echilibrul!”, alături de Poliția Rutieră Română și Institutul Național de Medicină Legală, este disponibilă prin SMS la 1267 și pe mobile web la www.desprealcool.ro/zerolamie. Cu ajutorul ei, șoferii pot afla timpul estimat în care alcoolul se elimină din sângele lor. 

Oricare ar fi rezultatul, aplicația vizează să le reamintească șoferilor faptul că în România limita legală a alcolemiei (cantitatea de alcool în grame la litrul de sânge) este 0‰. Ursus Breweries a derulat în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie 2010, un studiu coordonat de sociologul Prof. Dr. Septimiu Chelcea şi realizat de Cult Market Research, pe bază de focus grupuri şi anchetă prin chestionar aplicat pe un eşantion de 1001 repondenţi, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, din București, Cluj, Timișoara, Brașov și Buzău. Conform studiului Ursus Breweries, 30% dintre tinerii șoferi români de sex masculin, cu vârsta între 18 și 30 de ani, au afirmat că au condus cel puțin o dată sub influența băuturilor alcoolice. Tinerii recunosc că cel mai adesea conduc sub infuența alcoolului atunci când pleacă noaptea din club, deoarece cred că șansele de accidente sunt mai mici datorită traficului redus. Cel mai însemnat pericol pe care tinerii îl asociază consumului de alcool la volan este suspendarea permisului sau implicarea într-un accident cu un alt șofer în stare de ebrietate. Tinerii șoferi nu percep faptul că ei înșiși pot pune în pericol viața lor și a celorlalți participanți la trafic, chiar și în cazul consumului unei cantități mici de alcool.

Pe fondul acestui comportament, în cursul anului 2010, accidentele de circulatie în care alcoolul a fost cauză concurentă au reprezentat 7% din total accidentelor grave de circulație (645), conform Poliției Rutiere Române. Numărul este într-o ușoară scădere față de cel din 2009. De asemenea, anul trecut INML a efectuat 3538 de testări de alcoolemie, din care 3513 la solicitarea poliției. Cei mai mulți șoferi testați (1308) au înregistrat o alcoolemie cu valorile între 0,80 si 2 g‰.
“Din analiza evoluției accidentelor grave de circulație, rezultă că evenimentele în care alcoolul este cauză concurentă, sunt mai numeroase în rândul tinerilor cu vârsta între 18 si 23 de ani. Iată de ce, o astfel de aplicație este utilă pentru a le reaminti tinerilor care vor să se urce la volan, că în România toleranța pentru limita legală a concentrației de alcool în sânge este de zero grame la mie. Totodată, acest program de calcul estimativ al alcoolemiei, deși nu trebuie să stea la baza deciziei de a conduce, contribuie la înțelegerea efectelor alcoolului asupra organismului uman și implicit asupra siguranței rutiere. Ne alăturăm constant unor astfel de eforturi, deoarece considerăm că este important ca șoferii să înțeleagă faptul că există alternativă pentru a ajunge la destinație în condiții de siguranță dacă vor totuși să consume alcool, respectiv soluția șoferului de serviciu (desemnat)”, a declarat Comisar Șef Lucian Diniță, Directorul Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
„Șofatul sub influența alcoolului este periculos, indiferent de cantitatea de alcool în grame la litrul de sânge. Alcoolul afectează o serie de funcții ale corpului, cum ar fi claritatea vederii și timpul de reacție, aspecte foarte importante pentru un șofer. De asemenea, alcoolul afectează judecata conducătorului auto, care devine tentat sa depășească limitele de viteză, mai ales în cazul alcoolemiilor mici. Indiferent de ce metodă folosesc șoferii pentru a estima timpul în care se pot urca din nou la volan, fie ea mai mult sau mai puțin științifică, toți trebuie să țină cont de faptul ca alcoolul, oricât de puțin și șofatul nu merg împreună”, a declarat prof.univ.dr. Dan Dermengiu, Directorul General al Institutului Național de Medicină Legală “Mina Minovici”.
„Am denumit aplicația ZeroLaMie pentru că urmărim să creștem gradul de conștientizare în rândul tinerilor că alcoolul nu este tolerat atunci când conduci, alcoolemia legal admisă la volan în România fiind 0‰. Sperăm că tinerii vor înțelege că implicațiile consumului iresponsabil de alcool sunt în responsabilitatea fiecăruia și că trebuie să se gândească dinainte cum se vor întoarce acasă atunci când ies în oraș să bea o bere. Pe lângă aplicația ZeroLaMie, punem la dispoziția tinerilor website-ul www.desprealcool.ro, ca o sursă de informații echilibrate, atât despre efectele nocive ale combinației dintre consumul de alcool și șofat, precum și despre alte situații sociale care implică consumul de alcool și în care se pot regăsi la un moment dat“, a declarat Diana Klusch, Director Corporate Affairs Ursus Breweries.

Comentarii

comentarii