Acasă Actualitate Zgomotul – duşmanul permanent al sănătăţii timişorenilor

Zgomotul – duşmanul permanent al sănătăţii timişorenilor

DISTRIBUIȚI

Alături de praful în exces, poluarea fonică reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea populaţiei din Timişoara. Datorită ritmului alert de desfăşurare a activităţilor zilnice zgomotul devine un important factor de stres, care determină creşterea oboselii şi perturbă activităţile umane. Specialiştii îl consideră unul dintre „efectele secundare” negative ale civilizaţiei.

Depăşiri de zgomot chiar şi peste 25 de decibeli

Conform ultimului raport pe luna martie al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara, s-au înregistrat depăşiri ale limitei maxime admise în totalitatea punctelor de măsurare (82,35%). În zona Continental Automotive Products SRL, de la Pădurea Verde, nivelul de zgomot a fost depăşit de peste 10 ori, pe timp de zi. De asemenea, în Timişoara au fost realizate măsurători în următoarele locaţii: Bdul Cetăţii nr. 26, unde s-a înregistrat 66,2 decibeli (limita normală este 50 decibeli), în Piaţa Libertăţii, unde s-au înregistrat 60 decibeli (normal 45), pe str. Lucian Blaga, lângă Librăria “Joc secund”, 62,9 decibeli (normal 45); la intersecţia str. J. Bolyai cu str. C Telbisz, 63,8 decibeli (normal 50); Parc Cetate –limita spre Bdul IC Brăteanu 57,9 decibeli (normal 45); str. Mărăşeşti, lângă spitalul dermato-venerice, 60,7 decibeli (normal 45); la intersecţia str. C. Brediceanu, cu str. Sf. Ioan, 71,9 decibeli (normal 45); pe str. Paris –colţ cu str. Brediceanu 71 decibeli (limita este 45) ; intersecţia str. prof. dr. Nemoianu cu str. Liviu Gabor, 64,6 decibeli (normal 45). În unele locuri nivelul a fost depăşit şi cu 25 de decibeli (str. Brediceanu cu str. sf. Ioan).

Care sunt sursele?

Sursele principale de zgomot în mediul urban includ transportul rutier, feroviar, aerian (aeroport) şi activităţile din zonele industriale, din sectorul construcţiilor, al activităţilor publice, sistemele de alarmare (pentru clădiri şi autovehicule), precum şi cele din sectorul specific de consum şi de recreere (restaurante, discoteci, mici ateliere, animale domestice, stadioane, concerte în aer liber, maniferstări culturale în aer liber) sunt alte surse generatoare de zgomot specifice vieţii de zi cu zi în Timişoara. În domeniul zgomotului, Comisia Europeană a aprobat Directiva 2002/49 a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene, referitoare la evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, care a fost transpusă în ţara noastră prin H.G. nr. 321/2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, republicată.  ARPM Timişoara a efectuat, în martie, măsurări de acustică urbană în cadrul acţiunii de actualizare a bazei de date, dar şi la cererea unor societăţi comericale. S-au făcut determinări ale nivelului de zgomot echivalent Lech generat de traficul rutier şi de activităţile pe timp de zi şi noapte, în zonele rezidenţiale şi din vecinătatea arterelor şi intersecţiilor municipiului Timişoara şi a altor localităţi.

 

 

Comentarii

comentarii