Acasă Actualitate Zi de doliu național, în memoria victimelor COVID19, pe 22 martie

Zi de doliu național, în memoria victimelor COVID19, pe 22 martie

DISTRIBUIȚI

Code for Romania cere Guvernului României să declarare zi de doliu național, pe 22 martie, data la care acum 2 ani s-a înregistrat primul deces de Covid-19 în România.

În România, peste 62.000 de oameni au fost răpuși de virusul Covid-19, conform datelor oficiale. Luna martie a acestui an marchează doi ani de când întreaga societate se află într-un proces continuu de supraviețuire în fața pandemiei.

Pe 22 martie 2020 a fost declarat primul deces cauzat de Covid-19 în România.

Zeci de mii de vieți curmate prea repede, zeci de mii de părinți rămași fără copii, zeci de mii de copii rămași fără părinți, zeci de mii de oameni rămași fără partenerul de viață. Multe familii nu au putut onora tradițiile obișnuite de a-și lua rămas bun de la cei dragi din cauza restricțiilor și protocoalelor de sănătate. Din acest motiv, noi, cei de la Asociația Code for Romania am înaintat vineri o scrisoare către Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă cerând declararea unei zile de doliu național pe 22 martie 2022.

“Avem nevoie la nivelul societății de un moment colectiv de reculegere, în care să recunoaștem suferința zecilor de mii de familii care în ultimii doi ani au pierdut pe cineva drag, dar și a experienței traumatice a multora dintre cei rămași în viață. Suntem datori să ne gândim nu doar la cei pe care i-am pierdut, dar mai ales la cei care au rămas mai singuri în ultimele 24 de luni și pe care am evitat prea des să îi vedem.

Gestul nostru de a cere prim-ministrului României declararea unei zile de doliu național pentru viețile pierdute de Covid-19 este despre un lucru pe care o comunitate empatică și funcțională îl împărtășește: durerea. Peste 62.000 de vieți pierdute sunt un munte de durere, un munte de durere pe care nu îl putem ignora și pe care trebuie să îl procesăm împreună.“ Bogdan Ivănel, co-fondator și CEO al Asociației Code for Romania. 

”Asociația Code for Romania a luptat pentru diminuarea și conștientizarea amplorii efectelor pandemiei în viețile românilor încă de la început, prin construirea și punerea gratuit la dispoziția Guvernului într-un timp record a ecosistemului de soluții care a asigurat comunicarea dintre autorități și publicul larg.

Știri Oficiale, Date la zi, Ce trebuie să fac, Ro Help, Cine ce face au fost utilizate de peste 12 milioane de români în acești doi ani. Apoi, în colaborare cu publicația Decât o Revistă, anul trecut, pe 1 decembrie, Asociația Code for Romania a lansat proiectul Vieți Pierdute, o platformă care spune povestea celor care nu mai sunt.

Credem că a venit momentul ca autoritățile să recunoască suferința acestor doi ani” – spun inițiatorii.

DOLIU PENTRU VIEȚILE PIERDUTE e petiția formulată de către Asociația Code for Romania, prin care cerem sprijinul întregii societăți în convingerea Guvernului României pentru declararea zilei de 22 martie zi de doliu național.

Dacă și rezonați cu acest mesaj, alătură-te evenimentului, semnează petiția către Guvern și invită-i și pe alții să se implice, trimițând mesajul mai departe: https://www.facebook.com/events/1549016128793630. ;

Comemorează pe cineva drag: https://vietipierdute.ro/ 

Comentarii

comentarii