Acasă Actualitate Zi de grevă japoneză la Muzeul Național al Banatului. Protest față de...

Zi de grevă japoneză la Muzeul Național al Banatului. Protest față de politicile salariale discriminatorii și neonorarea promisiunilor

DISTRIBUIȚI

Angajații de la Muzeul Național al Banatului au fost  astăzi, 4 aprilie, în grevă japoneză. Aceștia au protestat față de situația în care se află această categorie socio-profesională, politicile salariale discriminatorii și față de neonorarea promisiunilor lansate în spațiul public de reprezentanții Guvernului.

“Federația Sindicală Culturmedia afiliată Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa atrage atenția asupra degradării cronice a mediului profesional în care își desfășoară activitatea salariații din muzeele și bibliotecile publice din România, un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările”, spun cei de la Muzeul Național al Banatului.

Principalele revendicări sunt remedierea inechităților morale și salariale generate de OUG 128/2023 și egalizarea de urgență, în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice.

Remedierea anomaliilor actuale din sistemul de salarizare a personalului din instituțiile culturale – egalizarea cu instituțiile de spectacol.

Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fondurile publice.

Contract colectiv de muncă unic, la nivel național pentru instituțiile muzeale și biblioteci.

Alocarea unui buget de 0.9 din PIB către sectorul cultural cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci.

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul din muzee și biblioteci și

compensații financiare pentru personalul care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.

Proteste de acest gen au fost la locul de muncă, în toate muzeele și bibliotecile publice și la toate punctele de lucru din cadrul șantierelor arheologice preventive organizate de instituțiile muzeale, prin purtarea unor banderole albe.

Este primul protest în cadrul calendarului acțiunilor de protest național, ce vor culmina cu declanșarea Grevei Generale, în a doua decadă a lunii mai 2024, în paralel demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor.

Comentarii

comentarii