Acasă Actualitate Zilele Culturale Maghiare și Gastro-Hungaricum, timp de 4 zile, în centrul Timișoarei

Zilele Culturale Maghiare și Gastro-Hungaricum, timp de 4 zile, în centrul Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Gastro-Hungaricum, din parcarea Modex, în centrul Timișoarei, la care vor participa zeci de producători agroalimentari cu cele mai delicioase produse gastronomice, va trezi probabil cel mai mare interes dintre sutele de manifestări culturale ce vor avea loc, în perioada 26 – 29 septembrie.

Parcarea de la Modex este deja spațiul tradițional pentru zona gastronomică din cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara, mare manifestare prezentată, joi 12 septembrie, de către reprezentanții asociației Bastion, la Casa Maghiară din Timișoara.

Evenimentul va avea loc în Piața Victoriei și Piața Libertății.

„Zilele Culturale Maghiare – edițiile Fără Frontiere au obținut o finanțare de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, în valoare de 1,9 milioane de lei, în cadrul programului Repere în cultură pentru perioada 2014-2027. Sunt patru ediții care vor fi finanțate prin acest proiect, un ajutor imens pentru noi, deoarece putem planifica din timp, fără a mai aștepta finanțări până în ultimul moment. Anul acesta a fost mai dificil, pentru că rezultatele au fost comunicate la sfârșitul lunii august, iar contractele au fost semnate luna aceasta. Totuși, pentru următorii trei ani, munca noastră va fi mai ușoară, deoarece avem siguranță și pe ce să ne bazăm”, a declarat Kasa Zsolt, coordonatorul proiectului Zilele Culturale Maghiare din Timișoara.

În jur de 17 de standuri cu specialități culinare maghiare vor oferi o experiență autentică. De la standuri cu mâncare gătită – în frunte cu renumitul restaurant Székely Csárda, la cele cu kürtőskalács, langoși, plăcinte, prăjituri, brânzeturi, mezeluri și preparate din carne de mistreț sau cerb.

Nici anul acesta nu vor lipsi standurile cu bere artizanală (Foti de la Budapesta), bere Csiki, vin sau cele cu pălincă.

Evenimentul face parte din proiectul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara – edițiile Fără frontiere, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara 2024 – ediția Fără Frontere, o sărbătoare a multiculturalității, revine cu ediția a IX-a, post-Capitală Culturală Europeană, timp de patru zile, oferind și în acest an un program spectaculos în Piața Victoriei și Piața Libertății.

Evenimentul include concerte pop-rock cu trupe din Ungaria și Ardeal, muzică și dansuri populare maghiare, gastronomie maghiară, târgul meșteșugarilor cu produse handmade, ateliere și activități pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, sport și spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria și Timișoara. Și multe altele!

Evenimentul este finanțat în cadrul programului Repere în cultură de Centrul de Proiecte a Municipiului Timișoara.

Deschiderea oficială și concert cu orchestra Csík vor avea loc, joi, 26 septembrie, de la ora 18.00-21.00, pe scena Mare din Piața Victoriei.

Trupa Csík este o formație maghiară distinsă cu Premiul Kossuth, care interpretează muzică ușoară și world music, folosind parțial elemente de muzică populară și tradițională. Începând din 1988, a devenit una dintre formațiile reprezentative ale scenei muzicii populare maghiare.

Pe parcursul celor trei decenii, formația din Kecskemét – pusă pe picioare de Csík János, a fost recompensată cu numeroase premii muzicale prestigioase.

Puține trupe pot spune că au existat și au lucrat mai bine de 35 de ani cu o energie neîntreruptă, ignorând trecerea timpului și a diferitelor curent, depășind dificultățile și gestionând succesele cu pricepere. Ei bine, aceasta este Csík Zenekar. În pisele și spectacolele lor duc mai departe un univers muzical exigent și divers.

În același timp, evocă acele frumoase compoziții vechi care nu doar că au rămas în inimile lor și în sufletele publicului, ci și au lăsat o amprentă definitivă pe scena muzicală maghiară din ultimele decenii.

Evenimentul face parte din proiectul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara – edițiile Fără frontiere, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Sâmbăta, 28 septembrie, de la ora 21.00, pe scena mare din Piața Victoriei, va avea loc un concert cu Margaret Island.

Formația este fondată în 2014, o trupă indie pop din Ungaria, numită după Insula Margareta din Budapesta. Cântecele lor pop sunt combinate cu elemente acustice și folk. Muzica lor este influențată de formațiile Mumford & Sons și Passenger. La începuturi trupa a cântat în engleză, de aici și titulatura formației.

Trupa a fost fondată de trioul Lábas Viki (voce), Füstös Bálint (chitară) și Törőcsik Kristóf (bas).

Primul lor album, “Egyszer volt” , a fost lansat în septembrie 2015. Albumul include piesa “Nem voltál jó” , care inițial a apărut în limba engleză, “Soaked in life” (primul lor videoclip, din 2014), fiind ulterior tradusă în maghiară de János Bródy.

Datorită muzicii lor pozitive și cu mesaj profund, precum și interpretării lor pline de energie, trupa Margaret Island a cucerit rapid inimile publicului.

Pentru sărbătoarea de 10 ani, Margaret Island a pregătit câteva evenimente speciale, iar în aprilie au lansat un nou album.

Cele mai cunoscute hituri sunt “Eső” (care a explodat în 2016), “Hóvirág” , “Veled minden”, “Nem voltál jó” , “Házszám” și “Valahol”

Un alt eveniment de mare interes este rconstituirea asediului din 1552 al Cetății Timișoara ce va avea loc, vineri și sâmbătă, 27-29 septembrie, în Parcul Castelului Huniade, Asociația Sportivă Losonczy István va organiza un eveniment special de reenactment istoric, dedicat asediului din 1552 al Cetății Timișoara. Tabăra va fi amplasată în zona castelului, iar trupele de reenactment din Ungaria, Serbia și România vor aduce la viață atmosfera medievală.

Tabăra va include corturi medievale, o bucătărie militară, ateliere de fierărie și țesături tradiționale, precum și zone de demonstrație pentru tir cu arcul, ateliere de aruncat soluție și de utilizare a sabie.

Se va comemora asediul otoman din 1552, în timpul căruia Losonczy István și apărătorii cetății au rezistat eroic trupelor turcești, dar au fost nevoiți să se recunoască înfrânti. În retragerea din 27 iulie, aceștia și-au dat viața pentru patrie.

În onoarea acestui moment istoric, arcașii asociației Losonczy vor trage simbolic 1552 de săgeți către o țintă aflată la 15 metri, pe parcursul unei ore.

Unul dintre momentele deosebite ale evenimentului va fi defilarea cu torțe a păstrătorilor de tradiții, la care vor participa aproximativ 100 de persoane. Traseul defilării va include Piața Victoriei, strada Alba Iulia, Piața Libertății și Piața Unirii.

De asemenea, publicul va putea asista la spectacole de jonglerie cu foc, precum și la recitaluri de muzică medievală susținute de Viatores Festivi din Cluj. Din Ungaria, va veni trupa Pavane, renumită pentru spectacolele sale impresionante de jonglerie cu steaguri și dansuri medievale.

Evenimentul face parte din proiectul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara – edițiile Fără frontiere, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Comentarii

comentarii