Acasă Eveniment Zilele Culturii în Oraşul Moldova-Nouă

Zilele Culturii în Oraşul Moldova-Nouă

519
DISTRIBUIȚI

Primăria şi Consiliul Local Moldova-Nouă au organizat Zilele Culturii în Oraşul Moldova-Nouă, la sfârşitul săptămânii trecute.
Astfel de manifestări culturale au lipsit cu desăvârşire în ultimii ani, mai ales de după anul 2000 încoace, de aceea această activitate educativă este una benefică şi oportună pentru oraş.
Zona oferă mari resurse turistice, dar, din păcate, ele nu au fost puse sau nu s-au ştiut pune în valoare, de-a lungul timpului.
Acţiunea s-a desfăşurat începând cu ora 11, la sala de festivităţi a oraşului (fosta cantină minieră), în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, a cadrelor didactice, a elevilor, precum şi a preoţilor Bisericii Ortodoxe Române şi Sârbe. În cuvântul de deschidere, primarul oraşului, dr. ing. Ion Chisăliţă, a subliniat faptul că ideea temei simpozionului, intitulat generic „Valori arheologice locale”, a izvorât din dorinţa de dezvoltare turistică a oraşului Moldova-Nouă.  Amintim că pe teritoriul localităţilor Moldova-Veche, Pojejena, Gornea, Moldova-Nouă, Liubcova, Berzasca, Divici, au fost descoperite “altăraşe de cult” folosite pentru iluminare sau păstrarea focului, care datează de prin sec. I-II d. Hr. La simpozion s-a remarcat că Moldova-Nouă este o localitate multietnică şi e păcat că portul popular al pemilor (cehilor) şi al celorlalte comunităţi este tot mai rar, pentru că tinerii de azi nu-l mai poartă şi nici nu-l mai promovează. În zona Clisurii Dunării a existat o localitate “Elisabetfeld”, cu o capelă veche, localitate care a fost desfinţată în anul 1948. În anul 1977, a luat fiinţă Muzeul Clisurii Dunării şi Clubul Copiilor, care au funcţionat doar până în anul 2000, când, din motive necunoscute, s-au desfinţat.

Comentarii

comentarii