My Banat și Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association au început să evidențieze elementele de patrimoniu ale satului, pornind de la inestimabila valoare a bisericii de lemn să ajungă la cântecele, dansurile sau mâncarea locurilor, la istoria și poveștile de acolo!
Au fost întâlnirile și discuțiile cu oamenii locului, pregătirile, negocierile și munca, iar la final, rezultatul – un minunat eveniment Intitulat Zilele patrimoniului local la Povergina.
Astfel, aceste zile au arătat tuturor că oameni care trăiesc acolo pot deveni oricând, în orice împrejurare, gazde primitoare și deschise, făcând din Povergina un loc pe care trebuie neapărat să-l descoperiți cât mai curând.
Mâncarea gustoasă a fost doar un pretext să se adune laolaltă, să cânte – pentru ei și pentru ceilalți – să se îmbrace frumos și apoi, la poalele bisericii de lemn și a cimitirului “curățat ca atunci când se mai ținea tugă în sat” – să mai afle unii despre alții și despre toată lumea.
“Și sperăm să aflați și voi cât mai curând, iar proiectul Oglinda de lemn II să fie doar prima etapă de revitalizare a acestui loc frumos cât tot Banatul!”, îndeamnă organizatorii.
Parteneri în proiect Institutul Național al Patrimoniului, Arhiepiscopia Timișorii Mitropolia Banatului, Primăria Orașului Făget, FAUT – FAUT – Facultatea de arhitectură și urbanism Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), TVR Timisoara.