Acasă Actualitate Ziua calității în agricultura din Timiș

Ziua calității în agricultura din Timiș

519
DISTRIBUIȚI

Societatea de Inginerii Agricole Timiș și Direcția Agricolă Județeană au marcat Ziua calității în agricultură, marți 5 noiembrie, la sediul DAJ, cu prilejul Săptămânii calităţii timişorene şi timişene 2019, care are loc în perioada 4 -9 noiembrie.

La eveniment au participat reprezentanți ai unităților economice, ai instituțiilor agricole, specialiști ai DAJ, profesori de la USAMVB și studenți.

Economistul Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al Emiliana West Rom din Dudeștii Vechi Timiș, a spus că Emiliana deține 12.000 de ha și are angajați ingineri agricoli tineri și foarte bine pregătiți, care au absolvit USAMVB. De aceea în ferme se pune accent pe tehnologii prietenoase cu mediul, datorită ingeniozității acestora.

”La început când am cumpărat noi terenul se produceau 3,5 tone de grâu la ha. Acum producem 6 -7 tone la ha. Pentru asta, noi am făcut investiții foarte mari, de milioane de euro”, a declarat Stoppa.

Conf. univ. dr. Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin, a vorbit despre activitățile din acest an ale instituției pe care o conduce. Printre altele, el a amintit că 2019, pentru SCDA Lovrin a fost un an cu rezultate bune. De exemplu au fost omologate trei noi soiuri: unul de grâu, un soi de ovăz de primăvară și un soi de cânepă -Teodora, creat de prof. Valeriu Tabără.

De asemenea, Eugen Seracin, proprietarul Domeniilor Sera, din Buziaș, și Vasile Hîrîci, eonolog, au vorbit despre faptul că vinul produs în crama Sera este de cea mai bună calitate, fiindcă clima și solul din această regiune oferă o calitate extraordinară produsului. Pentru a-i convinge pe cei prezenți la eveniment, ei au adus și mai multe baterii de vin și au organizat o degustare, iar oamenii au fost încântați de calitatea vinului.

“Săptămâna calității este un eveniment internațional pe care noi îl marcăm și în domeniul agriculturii. Considerăm că este un bun prilej pentru a dezbate o temă foarte importantă și de actualitate: calitatea produselor agricole tradiționale din Timiş. AGIR a promovat și promovează calitatea, atât în muncă, cât și calitatea produselor. Unul dintre țelurile activității inginerești este promovarea calității”, a spus prof.univ.dr.ing. Doru Ion Petanec, directorul DAJ Timiş și președintele AGIR Timiș.

Cu acest prilej, AGIR a oferit mai multe diplome persoanelor care s-au remarcat de-a lungul anului cu activități deosebite în sprijinul agriculturii, precum și celor trei unități economice: Emiliana West Rom, SCDA Lovrin și Domeniile Sera Buziaș.

În data de 06.11.2019, de la ora 13, AQUATIM și AGIR Timiș  vor organiza la AQUATIM, o masă rotundă. Tot în data de 06.11.2019, de la ora 12, va fi organizat la sediul D.R.D.P. Timișoara, str. Coriolan Baran nr.18, o masă rotundă, iar în data de 07.11.2019, de la ora 11, Cercul de Chimie va organiza la Primǎria Ocna de Fier, jud. Caraş-Severin, un workshop.

Comentarii

comentarii