Acasă Actualitate Ziua copilului 2020 și dramele provocate de COVID19. Semnal de alarmă tras...

Ziua copilului 2020 și dramele provocate de COVID19. Semnal de alarmă tras de Salvați Copiii

725
DISTRIBUIȚI

Luni 1 iunie, este Ziua internațională a copiilor, dar din păcate, criza națională și mondială provocată de coronavirusul SARS-COV2 a provocat mari suferințe micuților.

Prin urmare, Salvați Copiii România avertizează asupra agravării riscului de excluziune socială a copiilor vulnerabili, în condițiile în care aceștia au avut acces îngreunat sau nu au putut participa defel la școala online.

În continuarea măsurilor de suport socio-educațional luate imediat după închiderea școlilor, organizația demarează un program complex de intervenție și recuperare a decalajelor, atât prin dotarea copiilor cu tablete (2.000 în primă fază), cu acces la internet, cât și prin instruirea profesorilor privind utilizarea tehnologiei online și solicită autorităților decidente definirea unor politici publice care să permită restabilirea imediată a dreptului la educație pentru toți copiii din România.

La nivel național, în acest moment aproximativ 250.000 de elevi nu au acces la tehnologie și, deci, nu pot desfășura cursuri online, potrivit estimării făcute chiar de Ministrul Educației, Monica Anisie.

”Este vorba despre copii care au fost puși într-o situație critică de marginalizare și inechitate socială. În vreme ce colegii lor de clasă au participat la orele online, cei vulnerabili și fără acces la tehnologie au fost pur și simplu omiși din procesul educațional.

Pentru dezvoltarea psiho-socială a acestor copii, acest lucru este o traumă”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.

Pentru o intervenție cât mai eficientă, care să corecteze decalajele, Salvați Copiii solicită guvernului și autorităților locale ca, în perioada verii, în funcție de evoluția pandemiei și de redefinirea restricțiilor sociale, să poată fi organizate cursuri de recuperare cu grupe mici de copii, în spații cu destinație educațională.

Totodată, organizația recomandă utilizarea sumelor destinate programului „Cornul și laptele” pentru achiziționarea de alimente pentru copiii vulnerabili și utilizarea microbuzelor școlare pentru transportul alimentelor către familiile copiilor.

Potrivit datelor din teren, 42% dintre cei mai vulnerabili 2.300 de copii de vârstă școlară incluși în programele de suport Salvați Copiii nu au avut acces la cursurile online organizate de școli în perioada care s-a scurs de la închiderea școlilor, din cauze complexe, în mare parte din cauza lipsei echipamentelor necesare (tabletă-computer-telefon inteligent propriu) sau a conexiunii 1 Intervenție la Digi24 2 necorespunzătoare la internet, dar și a lipsei organizării sau organizării deficitare de cursuri de către cadrele didactice.

Astfel, sub 20% dintre familiile asistate în programele organizației au acces la echipamente precum tabletă sau computer pentru învățarea online; mai mult decât atât, pentru mulți dintre copii computerul/tableta sau telefonul inteligent nu este folosit în exclusivitate, copiii fiind nevoiți să împartă echipamentele cu alți frați de vârstă școlară, ceea ce înseamnă că niciunul dintre copii nu poate avea o prezență constantă la lecțiile online, fapt care produce sincope în procesul de învățare.

Totodată, 10% din familii nu au acces deloc la internet, iar pentru aproape 40% traficul de date insuficient a împiedicat conectarea tuturor copiilor din familie.

În ceea ce privește cadrele didactice, conform unui studiu realizat în aprilie 20202, 17% dintre respondenții la cercetare apreciază că accesul cadrelor didactice la materiale educaționale pentru învățarea la distanță/on-line este destul de redus.

”Este imperios necesar să corectăm situația, astfel încât o situație similară să nu mai însemne pentru acești copii discriminare și marginalizare socială. Educația este un drept universal, iar noi trebuie să ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a fi educați și incluși în societate”, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

Astfel, până pe 15 iunie, Salvați Copiii România activează un mecanism special de suport educațional și incluziune socială pentru copiii vulnerabili, lansând un apel pentru ca 2.000 de copii să poată beneficia de acces constant și exclusiv la o tabletă conectată la internet și care să aibă instalate programele prin care se desfășoară lecțiile online.

Mai mult, echipele Salvați Copiii România vor oferi suport pentru dezvoltarea abilităților de folosire a tehnologiei și utilizare sigură a internetului, atât pentru copii, cât și pentru părinți/reprezentanții legali.

Totodată, 120 de profesori vor fi pregătiți prin cursuri speciale, pentru a putea lucra apoi online cu acești copii.  Evaluarea rapidă a situației copiilor şi familiilor, cu accent pe categoriile vulnerabile, în contextul epidemiei de covid19 din România, UNICEF, aprilie 2020.

 În funcție de evoluția pandemiei și de redefinirea restricțiilor sociale, pedagogii din programele educaționale Salvați Copiii vor opta pentru organizarea unor cursuri de vară, pentru ca toți copiii să poată recupera lunile de absență școlară, în paralel cu organizarea unor lecții intensive online, după ce toți copiii vor avea acces la acestea, în așa fel încât să recupereze decalajele și să fie reintegrați unui proces educațional firesc în anul școlar următor.

Pentru achiziționarea tabletelor, pentru a ajunge la cât mai mulți copii în risc este nevoie de solidaritate și donații. Companiile care vor să susțină activ accesul copiilor vulnerabili la educație pot contribui la fondul special creat pentru aceștia la Banca Comercială Română – RO78RNCB0071011434790035.

Totodată, Salvați Copiii România pune la dispoziția tuturor celor care vor să corecteze situația injustă de excluziune socio-educațională numărul de SMS 8847 – text SALVEZ (4 euro – donație singulară) și donația on line www.salvaticopiii.ro/coronavirus/sustinerea-copiilor-vulnerabili Persoană de contact: Anca Stamin – Director de Programe, anca.stamin@salvaticopiii.ro – 0745 039 084

„Este sărbătoarea copiilor, astăzi, o zi pe care le-o dedicăm în fiecare an cu multă bucurie și cu sentimentul că ei sunt darul cel mai de preț nu doar pentru familiile lor, ci și pentru întreaga societate.

Timpul pe care mulți dintre români l-au petrecut alături de copiii lor în ultimele săptămâni, mai mult decât aveau posibilitatea înaintea epidemiei de coronavirus, va avea cu siguranță o semnificație aparte pentru fiecare.

Pentru un părinte, orice clipă petrecută alături de copiii săi înseamnă acel prilej neprețuit de a-i vedea cum cresc și cum evoluează, de a se apropia și mai mult de ei și a le înțelege frământările și aspirațiile. Pentru cei mici, sunt momente care vor deveni în timp o neprețuită amintire a copilăriei. 

Pe lângă această bucurie și susținerea familiei, copiii au nevoie și de sprijinul societății. Să-i ajutăm să crească frumos, educați și responsabili înseamnă, în primul rând, să fim noi, la rândul nostru, exemple pentru ei, să-i învățăm ce înseamnă empatia, respectul față de ceilalți și responsabilitatea.

Și, așa cum se spune despre copii că sunt oglinda familiilor în care cresc, generațiile de copii de acum, modul în care cresc, reflectă societatea românească. 

Prin deciziile pe care le luăm fiecare dintre noi, ca părinți, educatori sau ca autorități avem un rol hotărâtor pentru viitorul lor. La nivel guvernamental, obiectivul este să susținem învățământul și accesul nediscriminatoriu la educație, indiferent de contextul social.

Suntem mândri de copiii și tinerii noștri și vrem să le oferim condițiile să se dezvolte într-o Românie educată. Din acest motiv, am decis să finanțăm achiziția de tablete pentru copiii care au o situație mai dificilă din punct de vedere social, astfel încât ei să poată continua să învețe chiar dacă școala s-a mutat acum în mediul online, din cauza coronavirusului.

De asemenea, am venit în această perioadă și în sprijinul părinților, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de zile libere cât timp vor fi închise școlile și grădinițele.

Împreună cu întreaga echipă guvernamentală, sunt decis să le oferim șanse egale tuturor copiilor României și să găsim soluții viabile pentru dezvoltarea lor.
Le urez să crească sănătoși, copilărie fericită și să-și urmeze fiecare visul! 

La mulți ani, dragi copii!”, este mesajul lui Ludovic Orban, prim-ministrul României, în 1 iunie 2020.

Comentarii

comentarii