Acasă Cultura Ziua Culturii Naționale 2020 și Istoria Timișoarei

Ziua Culturii Naționale 2020 și Istoria Timișoarei

750
DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului, Academia Română Timişoara și Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” au marcat Ziua Culturii Naționale, cu o mică întârziere, joi 16 ianuarie 2020, în prezența ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, și a academician prof. univ. dr. Ioan- Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a venit din București special pentru această importantă manifestare.

Cuvântul de deschidere a aparținut academicianului Dan Dubină, președintele Filialei din Timișoara a Academiei Române. Apoi, în discursul introductiv, a fost prezentată tema „Specificul național în cultura română” de către Ioan Aurel Pop.

În cuvântul său, ÎPSS Ioan a evidențiat valoarea operei poetului Mihai Eminescu în cultura română, personalitatea, care a ridicat cultura autohtonă în rândul marilor culturi ale lumii.

A urmat Simpozionul cu tema „Istoria Timișoarei: de la izvoarele documentare la realitățile arheologice”, organizat de Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”.

Au susținut referate științifice prof. univ., CS I dr. Florin Drașovean, „Din arhivele pământului. Contribuții arheologice la cunoașterea istoriei Timișoarei medievale”, conf. univ. dr. Dorel Micle, „Băile turcești din Piața Libertății (Timișoara) în context arheologic și istoric”, CS II dr. Dragoș Diaconescu, „Opinii arheologice privind zona de nord a sistemului de fortificație al cetății turcești a Timișoarei” și CS II dr. Adrian Magina, „Istoria ecleziastică a Timișoarei medievale și moderne timpurii. Între contribuțiile arheologice și izvoarele documentare”.

La această sărbătoare a culturii române au participat oameni de cultură, reprezentanți ai mediului universitar bănățean, istorici, scriitori, dar și un număr mare de elevi din liceele timișorene.

Evenimentul s-a încheiat printr-un moment muzical la pian susținut de Maria Alice Poenaru, elevă la Liceul de Artă „Ion Vidu”, clasa a IX-a, profesor Elena Samoilă.

Comentarii

comentarii