Acasă Cultura Ziua culturii naționale la românii din Serbia sau 170 de ani de...

Ziua culturii naționale la românii din Serbia sau 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

DISTRIBUIȚI

Ziua culturii naționale, Eminesciana, la românii din Serbia va fi marcată, la Vârșeț, în 16 ianuarie 2020, Coștei, în 21 ianuarie și Petrovasâla, în 24 ianuarie 2020. Cu acest prilej, vor avea loc spectacole dedicate Zilei Culturii Naționale și omagierii 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Evenimentul central va avea loc joi, 16 ianuarie 2020, la ora 16.00 în Amfiteatrul Școlii de Înalte Studii pentru Instruirea Educatorilor “Mihailo Palov” – Vârșeț.

Școala Generală “Coriolan Doban” din Coștei în colaborare cu Școala Generală “Olga Petrov Radișici” din Vârșeț organizează tradiționala manifestare culturală și omagială, consacrată a 170 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu, respectiv Ziua Culturii Naționale.

Evenimentul este deosebit întrucât două școli cu clase de predare în limba română din două localități distincte (Coștei și Vârșeț) au găsit o formă rezonabilă și inedită de colaborare, care s-a concretizat prin dramatizarea și punerea în scenă a celebrului poem Luceafărul. După mai bine de trei decenii, în comunitatea românească din Serbia se realizează dramatizarea poemului Luceafărul de  Mihai Eminescu.

Punerea în scenă îi aparține prof. Natalia Stan și prof. Lenuța Urzescu., iar spectacolul în primă fază va cuprinde reprezentații la Vârșeț și Coștei, precum și realizarea unui turneu în școlile românești din Serbia.

Punerea în scenă a capodoperei Luceafărul de elevii cl. a V-a și a VI-a este o premieră absolută pentru românii din Serbia, într-un spectacol de muzică, lumini și interpretare dramatică a versurilor eminesciene.

Evenimentul teatral inedit pentru prima dată este subtitrat în limba sârbă, într-un mod original, prin utilizarea videoproiectorului. Luceafărul, dramatizare după poemul lui Mihai Eminescu, revine după un lung răstimp la filonul cultural și etnic românesc din Serbia, Vârșeț, Coștei, Petrovasâla.

Spectacolul îndeamnă la reflecție și ne transmite îndemnul de a depăși cercul strâmt al vieții, de a deschide perdeaua care ne acoperă privirea, de a tinde spre introspecție și a merge în întâmpinarea iubirii primare, pure. Vă așteptăm cu drag să ne bucurăm împreună de luceafărul poeziei românești! – a explicat prof. Natalia Stan Ș. G. ”Coriolan Doban” – Coștei.

Program

Simona Cebzan Zeman și Lidia Bojin (Vârșeț) – evocarea vieții și operei eminesciene 2. Alexandra Georgiana Maleta (Coștei) – Pe lângă plopii fără soț, romanță (pe versuri de Eminescu) 3. Gabriela Natalia Băbuț (Vârșeț) – Chiar dacă, piesă muzicală 4. Dramatizarea poemului Luceafărul de Mihai Eminescu. Distribuția Luceafărul – Victor Boldovină, clasa a VI – a (Vârșeț) Cătălina – Estera Taicuna-Teleagă, clasa a V-a (Coștei) Cătălin- David Iencea, clasa a V-a (Coștei) Solistă – Alexandra Georgiana Maleta, clasa a VI-a (Coștei) Naratorul – Melisa Voin, clasa a VI-a (Coștei) Demiurgul- Ștefan Graure, clasa a VIII-a (Vârșeț) Chitară – Prof. Octavian Tudoran Regia și adaptarea: Prof. Natalia Stan și Prof. Lenuța Urzescu.

Partenerii manifestării sunt Ambasada României la Belgrad Primăria Vârșeț Radioteleviziunea Voivodinei Asociația civică RIS Radio Far -Alibunar Revista “Glasul Cerbiciei.

Comentarii

comentarii