Acasă Actualitate Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului – mare sărbătoare cu slujbe religioase și...

Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului – mare sărbătoare cu slujbe religioase și depuneri de coroane, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

De praznicul Înălțării Domnului și a Zilei Eroilor 2022, joi 2 iunie, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența sutelor de credincioși timișoreni și a cadrelor militare din Detașamentul de Onoare.

La eveniment au participat și autoritățile județene și locale, în frunte cu Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, și primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Slujba Parastasului pentru toți eroii și martirii neamului românesc căzuți de-a lungul vremii, pe câmpurile de luptă pentru libertatea şi demnitatea poporului român şi pentru apărarea credinţei strămoşeşti. La finalul slujbei, Chiriarhul Banatului a vorbit despre semnificația teologică a praznicului Înălțării Domnului, precum și despre importanța cinstirii eroilor neamului.

În continuare, soborul slujitor, împreună cu toți credincioșii prezenți, s-au deplasat în fața catedralei mitropolitane, unde a avut loc, în prezența oficialităților și a numeroșilor timișoreni, slujba de pomenire pentru eroii căzuți la datorie.  

La finalul slujbei au avut loc ceremonii militare și depuneri de coronae din partea Mitropoliei Banatului și a autorităților locale și județene, la monumentul Crucificare, din fața catedralei Ceremonia. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Tot în această zi, au avut loc slujbe de pomenire, urmate de ceremonii militare și depuneri de coroane și jerbe de flori la celelalte monumente închinate eroilor, aflate în mai mușlte locuri din Timișoara.

 Este vorba de  Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Cimitirul eroilor din Calea Lipovei, precum şi la Monumentul Eroilor sublocotenent (post mortem) Ioan Groșaru și sublocotenent (post mortem) Ioan Lucian Leușten, din incinta cazarmei Batalionului 32 Infanterie „Mircea”, Monumentul Eroilor români din primul şi al II- lea Război Mondial, la Monumentele eroilor sovietici, sârbi, germani şi francezi.

În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, care a pierdut, în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea, aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693 / 4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.

 Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Totodată, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, a proclamat sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos la cer, drept sărbătoare naţională a poporului român.

Comentarii

comentarii