Acasă Actualitate Ziua Europei, sărbătorită şi la Timişoara

Ziua Europei, sărbătorită şi la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Un tramvai inscripţionat cu însemne europene va circula prin Timişoara

În 9 mai, românii vor sărbători, în rând cu alte state membre, Ziua Europei. Şi în judeţul Timiş se vor întâmpla multe cu ocazia acestei zile. Punctul de atracţie în ceea ce priveşte Timişoara va deveni Muzeul Satului, unde se vor desfăşura multe chestiuni inedite cu ocazia acestei zile. De 9 mai, în zona Pădurea Verde va fi o sărbătoare a Europei.
La Muzeul Satului va fi, de dimineaţă, un cros, începând cu ora 10.30, iar după aceea va avea loc premierea concursului de creaţie plastică “Europa la Şcoală” şi “Măicuţa Picasso”.
Tot la Muzeul Satului se vor afla şi standuri de prezentare a ţărilor membre şi nemembre ale Uniunii Europene.
Pe parcursul zilei vor susţine programe artistice de toate felurile copiii de la diferite grupuri şi instituţii şcolare. Şi asta nu e tot.
Va mai avea loc un concurs de orientare turistică, un turneu de fotbal, unul de ciclism şi un festival de jocuri fără frontiere.
Aceste acţiuni şi multe altele se vor întâmpla de Ziua Europei la Timişoara.

Seara vin concertele

În 9 mai va fi chiar şi un tramvai (pus la dispoziţie de RATT), decorat de studenţii Facultăţii de Arte de la Universitatea de Vest pentru Ziua Europei, din care se vor distribui gratuit călătorilor materiale informative legate de Uniunea Europeană.
Tramvaiul inscripţionat de studenţi cu însemne europene va circula pe traseul: Piaţa Victoriei – Prefectură – Pădurea Verde.
Organizatorii acestor evenimente de Ziua Europei sunt Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Instituţia Prefectului Timiş şi Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany – Centrul Europe Direct Timişoara.
De asemenea, există şi o lungă listă de co-organizatori.
Tot de Ziua Europei va fi prezent şi un clown, care va asigura animaţia activităţilor de la Muzeul Satului, între orele 11 şi 13. Mai pe seară, o parte din manifestări se vor muta în centrul urbei.
Va avea loc un spectacol aniversar Alexander (Buju) Ternovits, la Filarmonică, începând cu ora 18, urmând ca, la ora 21 să înceapă un concert simfonic la Pădurea Verde.
De la ora 21, în Piaţa Unirii va cânta Compact, iar de la ora 22.30, în aceeaşi locaţie, vor urca pe scenă Baniciu şi Kappl.

Filarmonica surprinde plăcut din nou

După ce, anii trecuţi, a organizat concerte inedite pe Canalul Bega sau pe aeroportul din Timişoara, Filarmonica Banatul surprinde plăcut din nou, organizând un nou eveniment de înaltă ţinută, departe de sălile de concert.
Gazda primitoare va fi, de această dată, Pădurea Verde, unde Filarmonica va organiza un eveniment ce va marca o premieră absolută, promite Ioan Gârboni, directorul instituţiei culturale.
Astfel, de la ora 21, la Pădurea Verde, pe terenul de vizavi de Muzeul Satului, “Tablouri dintr-o expoziţie de Musorsky-Ravel” vor prinde viaţă. Pe muzica Filarmonicii, dirijată de maestrul german Walter Hilgers, personajele ce vor întruchipa tablourile vii vor coborî printre timişorenii prezenţi la eveniment.
„S-au mai făcut concerte, în sală, cu proiecţia unor tablouri în spate, însă nu ce vom face noi.
Tablourile vor prinde viaţă, vor fi tot felul de personaje care vor ieşi dintr-un ecran uriaş, orchestra va cânta, vor fi şi scaune pentru spectatori.
Vom avea începând de la pitici, uriaşi, la prinţese, călăreţi, soldaţi, vrăjitoare, tot felul de surprize care sper să placă. (…) Sunt foarte mulţi oameni implicaţi. Se lucrează de o lună de zile numai la costume, la decorul minimal care va fi. Se duce scena, vor fi duse 2.000-3.000 de scaune.
E vorba de foarte mult voluntarism şi de persoane care ne ajută fără bani, altfel ne-ar fi imposibil să acoperim costurile din fondurile Filarmonicii sau ale consiliului local.
Avem şi nişte bani obţinuţi pe un proiect european transfrontalier şi cu aceştia putem să ne permitem să organizăm anumite manifestări culturale, oferit în mod gratuit timişorenilor”, spune Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara.

Comentarii

comentarii