Acasă Eveniment Ziua Independenţei de Stat a României – sărbătorită… fără drapelul naţional

Ziua Independenţei de Stat a României – sărbătorită… fără drapelul naţional

DISTRIBUIȚI

La Lugoj
A fost arborat însă drapelul Federaţiei Ruse şi cel al Ucrainei

Autorităţile lugojene au organizat luni, de dimineaţă, mai multe acţiuni pentru a marca tripla semnificaţie a zilei de 9 Mai:  Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei asupra fascismului şi Ziua Europei. Începând cu ora 11, la Monumentul „Alfa şi Omega”, din centrul municipiului, Primăria Lugoj împreună cu Garnizoana şi Asociaţia Municipală „Cultul Eroilor” Lugoj, au organizat un ceremonial militar şi religios cu ocazia împlinirii a 134 de ani de la obţinerea Independenţei de Stat a României, precum şi a 66 de ani de la capitularea Germaniei hitleriste.

La manifestări, alături de oficialităţile locale, au participat şi col. Andrey Severov, ataşatul militar adjunct, aero şi naval al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, şi Oleg Karabeinyk, ataşatul militar al Ambasadei Ucrainei în ţara noastră. Ceremonia a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale Federaţiei Ruse, Ucrainei şi României, după care preotul ortodox Nicolae Borduz a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor neamului. Despre Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Victoriei asupra fascismului a vorbit col. (r.) Lucreţiu Epure, vicepreşedintele filialei locale a Uniunii Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „colonel Lucian Marinescu”. Ceremonia s-a încheiat prin depunerea coroanelor de flori de către reprezentanţii ambasadelor Federaţiei Ruse şi ai Ucrainei, ai primăriei, Batalionului 183 Artilerie „General Ion Dragalina”, veteranilor de război, Uniunii Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, poliţiei, Asociaţiei „Cultul Eroilor” şi formaţiunilor politice locale (PSD, PDL şi PNL). Un ceremonial similar a avut loc şi la Monumentul Eroilor Sovietici din Parcul Gării, unde, însă, serviciul religios a fost oficiat de către P.On. Ilie Alibiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, iar despre însemnătate evenimentului a vorbit, în limba română, col. Andrey Severov, ataşatul militar adjunct, aero şi naval al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, şi Răzvan Marinescu, reprezentantul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „lt. erou Petru Lascu”. De remarcat că, la ambele ceremonii, deşi a fost marcată şi Ziua Independenţei de Stat a României, nu a fost arborat niciun drapel al României, ci, doar, drapelul Federaţiei Ruse şi cel al Ucrainei.

Precizare
 
Este adevărat că la ceremonialul desfăşurat la Monumentul „Alfa şi Omega”, din centrul municipiului, a fost un drapel al României, însă acesta a fost purtat de către un veteran de război, fiind cu însemnele Asociaţiei Veteranilor de Război. La acţiunile din Parcul Gării şi de la Cimitirul Ortodox, steagul României a lipsit cu desăvârşire. Dar au fost drapelele Federaţiei Ruse şi Ucrainei. Vezi foto.
 

 

 

Comentarii

comentarii