Acasă Cultura Ziua Internațională a Cărții, La Două Bufnițe Timișoara, dar și nașterea lui...

Ziua Internațională a Cărții, La Două Bufnițe Timișoara, dar și nașterea lui Shakespeare și a lui Nabokov

DISTRIBUIȚI

În 23 aprilie, de Ziua Internațională a Cărții, dar și de ziua lui marelui scriitor Vladimir Nabokov și a lui Shakespeare, Librăria La Două Bufnițe a dat startul campaniei #vorbestememorie.

Ziua internaţională a cărţii este un eveniment anual, organizat prin intermediul UNESCO, în special pentru a promova cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor. Ideea înfiinţării unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulţi spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes.

În 23 aprilie, este marcată și naşterea, 23 aprilie 1564, şi moartea lui William Shakespeare, 23 aprilie 1616, dar și ziua de naștere a lui Vladimir Nabokov, 23 aprilie 1923.

Campania ”Vorbește, memorie. O amintire are nevoie de viitor, îi încurajează pe timișoreni să posteze amintirile lor cu librăria pe rețelele de socializare sau să le trimită celor din echipa Bufnițelor, prin email, amintirile lor.

Librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara a fost deschisă în decembrie 2016 la inițiativa a două prietene din copilărie, Oana Doboși și Raluca Selejan, care și-au propus să facă din pasiunea lor comună, cărțile, un business.

Cele două prietene, absolvente ale Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, și-au propus să creeze un spaţiu cultural de referinţă atât pentru timişoreni şi mediul artistic local, cât şi pentru turiştii care ne vizitează oraşul.

Prin oferta de carte și evenimentele organizate, au creat un loc de poveste, cald şi prietenos, recomandat de cărţi atent selectate, predominant din literatura română şi universală, ştiinţe umaniste şi artă.

De asemenea, cele două asociate și-au propus să îi apropie şi pe copii de carte, oferindu-le un spaţiu de lectură doar pentru ei. Prin evenimentele culturale şi oferta librăriei, au reușit să atragă şi să cultive un public care să aprecieze delicatesele, fie ele literare sau nu. Astfel, la aproape 3 ani și jumătate de la deschiderea oficială a librăriei, aceasta a fost primită în Federația Europeană și Internațională a librarilor (European and International Bookseller Federation), asociația profesională de librari din întreaga lume, a primit Premiul Librarul anului 2017 în cadrul Festivalului Internațional ”Poezia e la Bistrița”.

De asemenea, librăria a primit premiul ”Regenerare urbană” din partea Asociației Urbaniștilor din Timișoara și a găzduit și organizat evenimente cu scriitori din țară, din Germania, Austria, Ungaria, Serbia, SUA și Islanda.

 Din 16 martie 2020, librăria a închis ușa pentru public, iar echipa a continuat activitatea în online, prin lecturi zilnice de povești pe pagina proprie de Facebook, prin ateliere pentru copii pe Youtube sau lansarea unui concurs de povești pentru copii care se va finaliza cu publicarea unei cărți.

Comentarii

comentarii