Acasă Actualitate Ziua internațională de conștientizare a autismului fără marșuri și flash-mob-uri, la Timișoara

Ziua internațională de conștientizare a autismului fără marșuri și flash-mob-uri, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

În data de 2 aprilie se marchează Ziua internațională de conștientizare a autismului, dar fiindcă Covid19 a impus o izolare totală, Fundația Pentru Voi Timișoara nu mai poate ilumina în albastru Opera, nu mai face marșuri și flash-mob-uri, că în alți ani, ci distribuie mesajul unei mame.

“Acest 2 aprilie e atipic de data asta, așa cum sunt și copiii noștri.  Și fiindcă această perioadă e atipică pentru societatea în care trăim, sunt de părere că abia acum poate fi înțeles mesajul campaniilor de conștientizare a autismului…

O mare parte din familiile copiilor cu autism sunt izolate social, financiar și emoțional încă de la momentul diagnosticării.  Iar situația nu va dura 2-3 luni, ci ani,…o viață. 

Incertitudinea viitorului pe care o experimentează acum milioane de oameni, o trăiesc părinții copilului cu autism zi de zi. Noi ne întrebăm zilnic oare cât mai rezistăm,  oare ce va fi când copilul nostru va deveni adult, oare ce va face el când noi nu vom mai fi. Iar acum, lumea întreagă își pune întrebări asemănătoare.

Acum lumea se uită suspect la orice persoană pe lângă care trece, întrebându-se dacă nu cumva e bolnavă  și se poate molipsi de la ea.  Până acum lumea se uită strâmb la copiii noștri mari care poate se poartă că niște copii mici ori care scot sunete ciudate și flutură din mâini.  Doar că ai noștri nu îi infectau cu nimic..

E frustrant când statul nu dotează spitalele cu ce este necesar,  așa-i? Lumea e revoltată. Dar statul nu oferă ce e necesar copilului cu autism dintotdeauna…Și nici nu va oferi curând.

Mi-aș dori că persoanele care nu au în familie o persoană cu autism sau care lucrează cu astfel de persoane,  să înțeleagă că asta e situația noastră permanent. Că trauma de care vorbim când povestim despre trăirile părinților,  este foarte reală și dureroasă. 
Noi trăim în izolare…o viață.”, se arată în mesajul mamei cu copil cu autism.

Comentarii

comentarii