Miercuri, 2 aprilie, este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, iar scopul marcării acestui eveniment are în vedere să aducă la lumină o boală foarte complicată: tulburarea spectrului autist (TSA), pentru a crește gradul de conștientizare a societății cu privire la persoanele care suferă de TSA.
Fundația Pentru Voi Timișoara trage un semnal de alarmă privind problemele majore cu care se confruntă adulții cu autism și cei cu probleme de sănătate mentală din România.
Conform unor statistici din UK, 8 din 10 persoane dezvoltă probleme de sănătate mintală, iar 30% dintre ele sunt angajate în muncă. În România, nu există statistici strict pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități are întocmită o statistică la nivel național, dar bolile mentale nu sunt evidențiate distinct de oricare altă formă de dizabilitate.
”Nu avem date oficiale despre procentul de adulți cu dizabilitate intelectuală angajați pe piață liberă a muncii în România. Din experiență noastră, de 12 ani, că furnizor acreditat de servicii de informare și consiliere, inclusiv de mediere pe piață muncii, am constatat că persoanele cu dizabilități intelectuale sunt foarte greu angajabile, cu atât mai mult cele cu tulburări din spectrul autist”, atenționează reprezentanții Fundației Pentru Voi.
Pe fondurile europene nu s-au lansat linii de finanțare pentru servicii în comunitate pentru persoane cu autism sau altă dizabilitate intelectuală.
În acest moment, în România, există o lipsă a serviciilor specializate pentru persoanele adulte cu autism îndeosebi a celor cu părinți ajunși la o vârstă înaintată, bolnavi, care nu mai pot avea grijă de ei. De asemenea, sunt foarte puțini profesioniști specializați pe problematica adulților cu autism.
“Este revoltător că, după 30 de ani, adulții cu autism sunt tot invizibili. Parintii adulților cu dizabilități intelectuale, ajunși la o vârstă înaintată, bolnavi și slăbiți de putere, se află în imposibilitatea de a-și îngriji copiii și nu au nici o soluție rezidențială pentru aceștia. Familia adultului cu dizabilități intelectuale găsește cu greu un loc într-o locuința protejată, deoarece aceste servicii sunt slab dezvoltate în România, iar costurile sunt foarte mari. Recent, am vorbit cu mama unui tânăr cu autism, o doamna de 75 de ani, cu probleme de sănătate, disperată că nu găsește o soluție pentru copilul ei adult. Fundația Pentru Voi s-a înființat la inițiativa unor părinți ai copilor cu dizabilități din anul 1995, că răspuns la întrebarea“Ce va face copilul meu când eu nu voi mai fi?” Aceeași întrebare o au, după 30 de ani, mulți părinți din România, descurajați că, după atâta timp, copiii lor de atunci, deveniți adulți, sunt tot invizibili.”, a declarat Laila Onu, director general al Fundației Pentru Voi Timișoara, miercuri 2 aprilie.
Fundația pentru Voi a fost înființată în anul 1995 și sprijină 170 de adulți cu dizabilități intelectuale din Timișoara și familiile acestora, fiind furnizor acreditat de servicii sociale: 3 centre de zi și 6 locuințe protejate. Serviciile dezvoltate de Fundație, în premieră pentru România, au devenit ulterior model de bună practică la nivel est- european. Astfel, „Pentru Voi” a creat primul centru de zi pentru adulți cu dizabilități intelectuale din România, primul serviciu de angajare asistată, prima locuința protejată, primul centru respiro pentru acest grup de persoane. Centrele de zi şi locuinţele protejate sunt parțial finanțate din bugetul local al Primăriei Timişoara.