Acasă Actualitate Ziua Mondială a Apei 2022 aduce la lumină apele subterane, în Banat

Ziua Mondială a Apei 2022 aduce la lumină apele subterane, în Banat

DISTRIBUIȚI

Una dintre responsabilitățile Administrației Bazinale de Ape Banat Timișoara pentru zona Banatului este asigurarea fondului de date hidrologice și hidrogeologice, adică să cunoască cantitativ resursele de apă de suprafață și subterană și a evoluției lor în prezent, cât și protecția resurselor de apă.

Ziua Mondială a Apei care se va sărbători în 22 martie, aduce “la suprafață“, “la lumină”, apele subterane: Să facem invizibilul vizibil!

Publicul va fi informat despre apele subterane pentru a înțelege importanța lor în viața prezentă, cât și în cea a generațiilor viitoare.

Apele subterane, “resursele ascunse” ale planetei

Apele subterane constituie cel mai mare rezervor de apă dulce din lume, reprezentând mai mult de 97% din toate rezervele de ape dulci disponibile pe glob (excluzând gheţarii și calotele glaciare). Restul de 3% este alcătuit în principal din apele de suprafaţă (lacuri, râuri, mlaștini) și umiditatea solului.

Apa subterană constituie o importantă resursă pentru alimentarea cu apă a populației, industrie (ex. ape de răcire) și agricultură (irigaţii).

Apele subterane trebuie privite nu numai ca un rezervor de alimentare cu apă, ci trebuie protejate pentru valoarea lor de mediu, deoarece joacă un rol esenţial în ciclul hidrologic și sunt vitale pentru menţinerea zonelor umede și a curgerii în râuri, acţionând ca un rezervor tampon în perioadele secetoase. Ele furnizează curgerea de bază (apa care realimentează râurile pe tot parcursul anului) pentru sistemele de ape de suprafaţă -a informat ABAB Timișoara.

 

Comentarii

comentarii