Acasă Actualitate Ziua Mondială a Mediului – 5 iunie 2023 – “Combate poluare cu...

Ziua Mondială a Mediului – 5 iunie 2023 – “Combate poluare cu plastic”

DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Mediului este celebrată la data de 5 iunie a fiecărui an, și reunește milioane de oameni de pe tot globul, angajându-i în efortul de a proteja și restaura Pământul. Anul acesta Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), marchează 50 de ani de la debutul organizării acestui eveniment, care pune în centrul atenției provocările stringente de mediu ale vremurilor noastre la nivel mondial.

Ziua mondială a mediului este găzduită în fiecare an de câte o ţară, iar în 2023 este găzduită de Republica Côte d`Ivoire – Africa în parteneriat cu Țările de Jos.

Tema pentru anul 2023 se va concentra pe soluții pentru poluarea cu plastic în cadrul campaniei  “Combate poluare cu plastic” – Beat Plastic Pollution 

Tema a fost aleasă în contextul în care lumea este inunda-tă de plastic. Peste 400 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, dintre care jumătate sunt concepute pentru a fi utilizate o singură dată. Din acestea, mai puțin de 10% este reciclat. Se estimează că 19-23 de milioane de tone ajung în lacuri, râuri și mări. 

Vestea bună este că există soluții pentru a aborda problema.  Ceea ce este nevoie cel mai mult acum este o creștere a presiunii publice și politice pentru a extinde și accelera acțiunile guvernelor, companiilor și altor părți interesate pentru a rezolva această criză. 

Ca în fiecare an, Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş organizează activități prin care atarg atenţia asupra problemelor de mediu, totodata prezentând şi soluţii pentru rezolvarea acestora, pornind de la activităţi individuale la măsuri administrative şi guvernamentale.    

Săptămâna 5 iunie – 9 iunie 2023 este dedicată marcării Zile Monidiale a Mediului, astfel:

  • În zilele de 05 – 06 iunie 2023, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș v-a participa la Simpozionul on-line Environmental Protection and Education in Ecological Engineering (EP – E3), organizat de Facultatea de Chimie Industrialǎ şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara. Evenimentul își propune să reunească sub apelul general al grijii față de mediul înconjurător, în acord cu obiectivul principal al Zilei Mondiale a Mediului din anul 2023 – Solutions to Plastic Pollution, cadre didactice universitare și din învățământul preuniversitar, studenți și elevi, alături de profesioniști cu preocupări în domeniul protecţiei mediului.
  • În data de 06 iunie 2023, împreună cu elevii de la Palatul Copiilor din Timişoara vom organiza un atelier de lucru: “Ajută prin Reciclarea şi Donarea capacelor de plastic în care capacele de plastic colectate de colegii de la APM Timiş vor fi transformate de elevi în lucrări artistice, după care capacele vor fi preluate de o “maşina ecologică” şi donate în vederea reciclării Asociaţiei Handicapaţilor Locomotor din Timişoara pentru  achiziţia de dispozitive medicale necesare deplasării persoanelor cu handicap locomotor.
  • În data de 09 iunie 2023, începând cu ora 11:00, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș împreună cu Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş, organizează o întâlnire de lucru pe tema combaterii poluării cu plastic şi protejarea biodiversităţii, cu autorităţile publice locale cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului. Evenimentul debutează prin vizitarea Bălţii cu Nuferi din Ghiroda şi a ariei protejate Pădurea Bistra, după care la Liziera Park vor urma discuţi axate pe soluţii individuale şi administrative privind combaterea poluării cu plastic la nivel local.

Prin aceaste acțiunii Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş dorește schimbarea comportamentului populației prin responsabilizare individuală, în ceea ce privește poluarea cu plastic care are efecte nocive asupra mediului înconjurător și implicit asupra sănătăţii tuturor viețuitoarelor de pe pământ.

Comentarii

comentarii