Acasă Actualitate Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, la Timișoara. Cinci măsuri pentru a...

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, la Timișoara. Cinci măsuri pentru a fi evitată îmbolnăvirea

DISTRIBUIȚI

Serviciul de Ajutor Maltez-filiala Timișoara a marcat marți, 4 februarie, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, la sediul de pe str. Gh. Barițiu nr. 18.

Prevenirea unei maladii cum este cancerului nu se face într-o zi. Prevenirea, a trăi profilactic, înseamnă un stil de viață sănătos, înseamnă să ai grijă de viață ta zi de zi.

 Cel puțin o treime din cancere pot fi prevenite prin alegeri sănătoase de viață, anunță Organizația Mondială a Sănătății. O alimentație sănătoasă, menținerea unei greutăți optime și mișcarea fizică sunt elemente care ne sunt la îndemână pentru a preveni această maladie.

Iată alte măsuri pe care să le luăm pentru a reduce factorii de risc:

Renunță la fumat – fumatul este asociat cu 71% dintre decesele prin cancer pulmonar și mai este asociat cu cel puțin 22% din totalul deceselor prin cancer. Fumatul a fost asociat cu 15 tipuri de cancer, între care cancerul oral, pulmonar, de stomac, de ficat, de colon și ovarian, precum și cu anumite tipuri de leucemie (cancere ale sângelui).

Evită alcoolul. Alcoolul este puternic legat de riscul crescut pentru anumite cancere, precum cancerul oral, faringian, de esofag, de stomac, mamar.

Fă mișcare. Menținerea unei greutăți optime și activitatea fizică efectuată regulat contribuie la reducerea a 10 tipuri de cancer, între care cancerul de colon, mamar, uterin, ovarian, pancreatic, de esofag, renal, hepatic, de prostată și de vezica biliară.

Evită expunerea la radiațiile ultraviolete. Vaccinează-te. Infecțiile cronice (frecvent determinate de virusuri) determina aproximativ 16% din cancere la nivel global. Cele mai frecvente forme sunt cancerul hepatic, cervical și de stomac – acestea fiind asociate cu infecții că virusul hepatic B (HBV), papillomavirusul uman (HPV) și bacteria Helicobacter pylori virus (H, pylori). În prezent, sunt disponibile vaccinuri sigure și eficiente împotriva HBV și HPV, care protejează împotriva cancerelor asociate infecțiilor precum cancerul hepatic și cancerul cervical.

În cadrul dezbaterii de la Centrul Social Maltez Timișoara, Ana Ilie, asistentă medicală, a vorbit despre lupta împotriva cancerului în Timișoara și în lume.

Comentarii

comentarii