Acasă Actualitate Ziua Națională a României – sărbătorită la Gyula, cu 300 invitaţi din...

Ziua Națională a României – sărbătorită la Gyula, cu 300 invitaţi din ţară şi din Ungaria

DISTRIBUIȚI

Peste 300 de persoane au luat parte, la invitația  Excelenței Sale Florin Trandafir Vasiloni, consul general al României la Gyula,  în sala festivă „Matei Corvin”, a unui hotel din Gyula, la recepţia organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României, de către Consulatul General al României la Gyula.

Au fost prezenţi ambasadorul României în Ungaria, ES  Marius Lazurca,  Daniel Banu, consul general la Szeged, Daniel Nicolae, consul la Szeged, Roberto Sperandio, consul onorific al Italiei în România, Ioan Fodoreanu, fost consul general al României la Gyula și Szeged, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei, Alexandru Fina, vicepreședintele AȚRU, Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Maria Gurzău Czégledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Florin Olteanu, șef de catedră la Inst. Pedagogic din Szarvas, pr. Aurel Becan şi artistul plastic Ştefan Oroian, membri ai prezidiului UCRU, Gheorghe Ardelean, consilier judeţean în CJ Bekes (etnic român din Chitighaz), Delia Covaci, directorul săptămânalului „Cronica”, Anca Becan, redactor la  săptămânalul „Foaia Românească”, precum şi primarii Janos Marjai (Bătania – Battonya), Nagy Bela (Medgyesegyhaza), Elvira Ardelean (Otlaca-Pustă – Puzstotlaka), Laszlo Pluhar (Aletea – Elek),  Gyorgy Szucsne (Lokoshaza) și viceprimarii Bertold Netea (Micherechi) și  Emese Tripon (Chitighaz). Din România au fost prezenţi primari din zona de graniţă a județului Arad. Dintre oficialităţile din sfera religioasă care au onorat aceste manifestări, menţionăm pe PS episcop Siluan, împreună cu numeroşi clerici din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, PS Sofronie, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei (fost episcop al EORU), PS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, Petrică Creţu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi, Fustos Gyula, pastorul Bisericii Baptiste din Chitighaz, Viorel Bogdan și Ilie Puha, lideri ai  Bisericilor Penticostale din Micherechi, alături de alţi reprezentanţi ai cultelor neoprotestante de expresie română din Ungaria.

Au fost prezenţi la manifestare reprezentanţi ai mediului universitar din Arad, delegaţi din partea Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad şi ai Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, preşedinţi ai Autoguvernărilor Româneşti Locale, directori şi numeroase cadre didactice de la şcolile în care învaţă copii românilor din Ungaria, foşti absolvenţi şi actuali studenţi bursieri ai statului român, membri corului Pro Musica, medici români care profesează la spitale din jud. Bekes, consilieri locali  şi alţi numeroşi invitaţi, din multe localităţi unde trăiesc comunităţi româneşti în Ungaria (Gyula, Micherechi, Chitighaz, Bekescsaba, Șercad, Bătania, Aletea, Săcal, Otlaca-Pustă, Budapesta, Szeged, ş.a.). Nu au lipsit nici reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai asociaţiilor patronale  şi reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ, printre care Janos Takacs, președintele Camerei de Comerţ româno-ungare, Oros Tivadar, președintele Secțiunii Românești a Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei, Rak Zoltan, secretarul general al acestei instiuții, Marin Crişan, preşedintele Patronatului Român, filiala Arad. Au mai fost prezenți Aurel Chiriac,directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea,  Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene pt. Cultură Bihor.

Mesajul transmis cu acest prilej de consulul general Florin Vasiloni a cuprins cuvântul de salut, de bun venit și de mulțumire adresat tuturor participanților care au onorat invitația adresată cu această ocazie și a subliniat importanța Marii Uniri de la 1918, act de voință al poporului român, ce a împlinit aspirațiile sale cele mai profunde și va caracteriza și de acum înainte principiile și acțiunile sale.

Programul cultural oferit de CG Gyula a cuprins un recital susținut de către Cvartetul de coarde al Filarmonicii de Stat din Arad, condus de maestrul Doru Orban; recitalul extraordinar al Ansamblului profesionist ”Crișana” din Oradea, condus de maestrul Leontin Ciucur; recitalul talentatei Bianca Popa din Oradea, iar imnurile României, Ungariei și UE, de la deschiderea manifestării, au fost intonate live de Corul ”Pro Musica”  din Gyula.

Participanții au fost întâmpinați la intrare de o poartă tradițională românească și o expoziție de sculptură a maestrului Radu Lazăr, adusă la Gyula prin intermediul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Publicul prezent a putut admira și o expoziție de carte, prezentată de către Universitătea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad. Participanții au primit și purtat cocarde tricolore confecționate de către elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu din Oradea. Copiii prezenți au avut la dispoziție un loc special de joacă. Recepţia oficială oferită de către Consulatul General al României la Gyula a oferit posibilitatea tuturor participanţilor să guste tradiţionalele bucate, băuturi şi vinuri româneşti.

 

 

Comentarii

comentarii