Acasă Actualitate Ziua pompierilor, în Timiș. 174 de ani de la bătălia din Dealu...

Ziua pompierilor, în Timiș. 174 de ani de la bătălia din Dealu Spirii

DISTRIBUIȚI

Marți, 13 septembrie 2022, oamenii focului, salvatorii bănățeni, sărbătoresc Ziua Pompierilor din România şi împlinirea a 174 de ani de la bătălia din Dealu Spirii, moment istoric ce evocă sacrificiul ostaşilor pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu care, în anul 1848, au scris o pagină de devotament şi demnitate naţională.

Evenimentul a trezit un interes foarte mare și din partea cetățenilor, care au ținut să fie în număr mare, în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

Cu acest prilej, a avut loc un ceremonial religios și militar pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane Timișoara cu alocuțiuni ale oficialităților locale și județene.

Prefectul Mihai Ritivoiu a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă adresat pompierilor din Timiș. ”Mulțumiri și recunoștință eroilor noștri salvatori. România și Europa contează pe dumneavoastră. La mulți ani și mult success în misiunea de salvare….!”

De asemenea, timișenii pot vizita expozițiile statice a tehnicii de intervenție, dar și la punctele de informare preventivă, marți, între orele 17 -20, în următoarele locuri:

Piața Unirii, Piața Libertății și Piața Victoriei din Timișoara; Platoul Casei de Cultură din Lugoj; Parcarea Pelini din Buziaș; Parcul Anton Kratzer din Deta; Parcul Central din Făget; Platoul din fața bisericii ortodoxe din Sânnicolau Mare.

Premergător festivității organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Pompierilor din România, a fostg organizată Cupa 13 septembrie.

În cadrul competiției de minifotbal, au participat 8 echipe de sportivi, din cadrul tuturor subunităților de intervenție ale I.S.U. Timiș, dar și de la sediul inspectoratului. După mai multe meciuri, anul acesta, în fruntea clasamentului s-a remarcat Detașamentul 2 de Pompieri Timișoara.

În fiecare an la 13 septembrie, pompierii aniversează Ziua Pompierilor din România, rememorând bătălia din Dealul Spirii, când Compania de Pompieri din Bucureşti (formată din 166 de ostași pompieri), condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu a înfruntat numeroasa oaste otomană (6000 de ostași), venită să înăbuşe mişcarea revoluţionară de la 1848. De asemenea, peste două zile, pe 15 septembrie, pompierii își prăznuiesc ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1956. Legătura Sfântului Iosif cu instituţia pompierilor militari o realizează tocmai minunile şi faptele sale, între care şi salvarea oraşului Timişoara, în anul 1653, de la un puternic incendiu provocat de armata otomană.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sesiunea din 13-14 februarie 1997, a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș să fie ocrotitorul spiritual al celor care luptă cu flăcările.

Comentarii

comentarii