Acasă Actualitate Ziua Poştei la Timişoara

Ziua Poştei la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Poştaaa! Sunteţi obişnuiţi cu acest cuvânt, atunci când poştaşul aduce scrisorile, pensia sau alte lucruri… Dar şi poştaşii au o zi a lor. Ziua Poştei a fost sărbătorită vineri, la Timişoara. Cel mai vechi serviciu din lume are şi el ziua lui. Şi cei de la Timişoara au sărbătorit cum trebuie această Zi Mondială a Poştei. Instrumentişti ai Filarmonicii Banatul s-au plasat în faţa Poştei Mari şi au întâmpinat, vineri, clienţii în sunet de… tromboane. Cei care au avut treabă la Poşta Mare au fost invitaţi să servească şi un fursec, în timp ce fundalul muzical era asigurat de cei de la Filarmonica “Banatul”, care, după un timp, s-au mutat în interiorul instituţiei.

Transmiteau poruncile voievozilor
9 octombrie este Ziua Mondială a Poştei pentru că, în anul 1874, 22 de state (printre care şi România) au semnat, la Berna, actul de constituire a Uniunii Poştale Universale. De când e poşta? Eheheee… Încă din Evul Mediu, când a fost înfiinţată din nevoia de a transmite poruncile voievozilor până la limitele teritoriului aflat în stăpânire. Pe atunci, pentru a duce mesajul, curierii se slujeau de cai, ce erau puşi la dispoziţie de locuitorii satelor şi oraşelor. Primul document care aminteşte de existenţa serviciilor poştale pe teritoriul ţării noastre este “Hrisovul” dat de domnitorul Mircea cel Bătrân, în anul 1399, la Giurgiu. Prin acest document, localităţile erau obligate să pună la dispoziţia curierilor domneşti mijloace de transport, cai şi căruţe pe două roţi.

Hanuri de poştă
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, domnitorul Constantin Mavrocordat stabileşte ca toţi curierii să treacă la stat, cu toate cheltuielile. Se construiesc localuri pentru călători şi funcţionari, numite hanuri de poştă. În prezent, Compania Naţională Poşta Română are peste 35.000 de angajaţi şi peste 7.100 de oficii poştale. Direcţia Regională de Poştă Timişoara cuprinde patru judeţe: Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. Are aproximativ 3.200 de angajaţi şi 850 de subunităţi poştale, servind o populaţie de aproximativ două milioane de locuitori şi 677.700 de cutii poştale. Poşta Mare din Timişoara este găzduită de Palatul Poştelor. Palat care a fost inaugurat în vara anului 1914. În perioada interbelică, Palatul Poştelor a găzduit şi singura Facultate de Poştă şi Telecomunicaţii din România. Acum, aici îşi desfăşoară activitatea Grupul Şcolar Industrial de Telecomunicaţii din Timişoara. Iar oamenii continuă să vină la Poşta Mare, clădirea fiind un punct de reper cunoscut de mulţi în oraşul de pe Bega.

Comentarii

comentarii