Acasă Actualitate Ziua protecţiei stratului de ozon

Ziua protecţiei stratului de ozon

DISTRIBUIȚI

Ziua internaţională a protecţiei stratului de ozon, joi, 16 septembrie. Ozonul este un gaz situat în straturile superioare ale atmosferei, la altitudine de peste 10-50 km, cu o concentraţie maximă la circa 30 km. La ora actuală, există aproximativ 3 miliarde de tone de ozon în atmosferă. În lipsa acestui scut planetar, pământul ar fi expus direct radiaţiilor ultraviolete distrugătoare, iar viaţa ar dispărea.

În 1974 s-a descoperit gaura în stratul de ozon

Anual, în 16 septembrie se celebrează la nivel mondial Ziua pentru protejarea stratului de ozon, stabilită de către Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu, din 16 septembrie 1987. Atunci a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon. “Protocolul de la Montreal este unul dintre tratatele internaţionale de mediu cu cel mai mare succes, care are ca rezultat eliminarea progresivă a producţiei şi consumului de substanţe care depreciază stratul de ozon cu peste 95%, în întreaga lume”, a precizat Alina Căluşeru, directorul APM Timiş. În anul 1974, oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că, la Polul Sud şi la Polul Nord, a apărut o gaură în stratul de ozon. Ei au reuşit să demonstreze că, în mod deosebit, la subţierea stratului de ozon, contribuie avioanele supersonice, prin gazele emanate, dar şi produşii chimici (freonii) utilizaţi în construcţia frigiderelor şi a spray-urilor.

Două programe cu succes în Timiş

România este una dintre ţările care a luat atitudine cu privire la distrugerea stratului de ozon, prin alinierea la convenţiile care s-au încheiat la nivel mondial în vederea
stoparii fenomenului de degradare a scutului planetar care ne protejează de radiaţiile ultraviolete, extrem de nocive. Două dintre programele cu mare succes în Timiş sunt Programul “Rabla” şi Programul „Casa Verde”, privind protecţia mediului şi a stratului de ozon, prin îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, prin reducerea gradului de poluare. Până vineri, 10 septembrie, APM Timiş a preluat 317 dosare numai în cadrul Programului “Casa Verde”, privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Programul a demarat în data de 1 iulie 2010. Preluarea dosarelor continuă până la epuizarea fondurilor alocate judeţului Timiş, de 3.439.507 lei. Din totalul cererilor de finanţare, până în prezent au fost aprobate 71 de dosare. Preluarea dosarelor se realizează zilnic, la APM Timiş (Timişoara, B-dul Liviu Rebreanu, nr. 18-18A), de luni până joi, între orele 9 -16 şi vineri, între orele 9-12.

Comentarii

comentarii