Acasă Editorial Ziua Timișoarei. 3 August.

Ziua Timișoarei. 3 August.

DISTRIBUIȚI

Știi de ce este, azi, Ziua Timișoarei? Am pus această întrebare mai multor oameni din jur, din păcate, nu știau… Abia în 3 august 1919, Timișoara, respectiv Banatul, s-au alipit României Mari. A fost o lungă dezbatere între politicienii vremii, vecini, intelectuali, oameni conectați vremurilor, dar și a cetățenilor oarecare, de atunci. Așadar, abia din 3 august 1919, Timișoara făcea parte din România Mare. Și acum, unii istorici mai deliberează asupra adevărurilor istorice. Cum, despre istorie, se spune, adesea, că este o mare de adevăruri și minciuni, de manipulări și secvențe de demnitate umană, cine să mai știe toate comorile ascunse în cufărul din podul istoriei unei țări?

Azi, sărbătoarea noastră, a timișorenilor, mă obligă să aduc un omagiu celui care a fost prof. univ. dr. Radu Străin, membru marcant aș PNȚCD, fost membru al Consiliului Local Timișoara, autorul proiectului de HCL pentru introducerea în agenda Timișoarei a acestei zile. Este un gest de onoare să nu uităm!

Tot atunci, Viorel Coifan, membru marcant al PNL Timiș, fost deputat, fost președinte al CJT în două mandate, un cavaler al liberalismului autentic, un bănățean împătimit al istoriei naționale, dar și regionale, avea să realizeze, alături de alți liberali autentici, statuia lui IC Brătianu, fondator al marii uniri. Nimeni nu a cerut din bugetul public bani pentru lucrarea artistului plastic Peter Jecza, nimeni nu a făcut ceea ce fac acum ”mari oameni de stat și de primării” din România. Banii au fost dați de membrii de partid. Viorel Coifan a inițiat și deschiderea punctului Cenad, de trecere spre Ungaria, este un lord liberal care a amprentat istoria recentă a Timișoarei. Așadar, la mulți ani, Viorel Coifan! La mulți ani, fostului primar, Gheorghe Ciuhandu, care a ”miruit”, prin PNȚCD și PNL, lucrarea. Nu a lipsit din tablou nici IPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului, nici alții, ale căror nume, din păcate, nu încap înșiruite într-un editorial… Le cer iertare! Anul 1999 a fost un an rodnic în evenimente publice, construite moral și material cu bani curați! Nu eram membri în Uniunea Europeană, nu aveam la îndemână fonduri europene, nu erau în conturile României bani din FMI sau alte surse financiare…

Nu erau bani publici pentru atât de multe concerte, spectacole, eram încă deceniul ”democrației romantice”, nu schimbasem încă mileniul, Doamne, cât de optimiști eram, cât de mult credeam în schimbarea reală!

Timișoara este un oraș de cinci stele, un mare oraș pe harta României, viitoarea Capitală Culturală a Europei, (2021), este primul oraș liber de comunism din România (1989), este orașul a peste 100 de premiere mondiale și a peste 1000 de invenții și inovații. Este orașul nostru! Al celor care trăiesc, respiră, iubesc, muncesc în acest loc drag. Timișoara este unică.

Azi, este Ziua Timișoarei, ziua în care mai adăugăm la salba de mărgăritare a orașului, o stea. Steaua noastră, unică, pe care nu o vom pierde, nici măcar dacă hoții de stele vor încerca să ne umilească.

La mulți ani, Timișoara!

La mulți ani, Libertate!

La mulți ani, Onoare!

Comentarii

comentarii