Acasă Actualitate Ziua Veteranilor și a Forțelor Terestre. Ceremonial militar și religios în parcul...

Ziua Veteranilor și a Forțelor Terestre. Ceremonial militar și religios în parcul Scudier Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vineri 29 aprilie, Brigada 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL” Timișoara a organizat un ceremonial militar și religios la Monumentul Ostașului Necunoscut, situat în parcul „Anton von Scudier”, în zona centrală a orașului.

Evenimentul a avut loc cu prilejul sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre Române și a Zilei Veteranilor de Război.

La manifestare au participat veterani de război, cadre militare active, în rezervă sau retragere, autoritățile publice județene și locale, elevi, studenți și membrii comunității locale.

În același timp s-au depus și coroane de flori și s-a evocat faptele de vitejie ale soldaților români, dintre care foarte puțini mai există în viață în Timiș.

Recunoștință veteranilor de război!

Anul acesta se împlinesc 81 de ani de la intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial, un conflict în care România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri și invalizi din care aproximativ 92.000 de militari decedați.

Veteranii de război pe care astăzi îi avem alături de noi ne amintesc de momentele de mare cumpănă prin care aceștia au trecut pentru a-și îndeplini nobila misiune de a elibera țara de sub ocupația străină.

În contextul manifestărilor dedicate „Zilei Veteranilor de Război”, militarii Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ,,DECEBAL” s-au alăturat campaniei „Recunoștință veteranilor de război” și au distribuit pachetele cadou veteranilor de război de pe raza Municipiului Timișoara.

Ziua Veteranilor de Război se sărbătoreşte, în fiecare an, la 29 aprilie și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.

La data de 14 august 1916, prin Înalt Decret al Ministerului de Război, se înfiinţează Divizia 18 Infanterie, cu sediul la Bucureşti, ca mare unitate subordonată Corpului 6 Armată. Divizia 18 Infanterie făcea parte din corpul 6 Armată, împreună cu Divizia 16 Infanterie şi Divizia 17 Infanterie. În perioada Primului Război Mondial, Divizia 18 Infanterie a participat la acţiunile pentru cucerirea Dobrogei şi la bătăliile de pe Argeş – Neajlov, Cricov – Ialomiţa.

Începând cu 1 mai 1919, Divizia 18 Infanterie participă la “Operaţia de Acoperire de pe Tisa”, constituind Grupul de Sud, repatizându-i-se sectorul al treilea între Abadsyalok până la vărsarea râului Mureş în Tisa.

În al Doilea Război Mondial, Divizia 18 Infanterie a participat la campania din Rusia şi, ulterior, la luptele de pe frontul Iaşi – Chişinău. Ziua Victoriei, 9 mai 1945, găseşte Divizia 18 Infanterie în Cehoslovacia, lângă Brno, unde participa alături de trupele sovietice la luptele împotriva forţelor germane aflate în retragere.

Între anii 1951 – 2004, Divizia 18 Infanterie parcurge o serie de transformări şi restructurări, fiind desfiinţată la data de 14 septembrie 2004. Din 1 noiembrie 2009, se înfiinţează Brigada 18 Infanterie subordonată Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, unitatea primind denumirea onorifică de “Banat”. Brigada 18 Infanterie “Banat” a participat în perioada decembrie 2012 – august 2013, pentru prima dată, la o misiune externă, în Afganistan. La data de 28 septembrie 2016, Brigada 18 Infanterie “Banat” iese din subordinea Comandamentului Diviziei 4 Infanterie “Gemina” şi trece în subordinea Comandamentului Statului Major al Forţelor Terestre, ulterior, începând cu data de 31 decembrie 2016 se transformă în Brigada 18 Cercetare Supraveghere “Banat”.

La data de 7 septembrie 2017, Brigada 18 Cercetare Supraveghere “Banat” îşi schimbă denumirea onorifică în “Decebal”. Din anul 2017 până în prezent, militarii Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal” au îndeplinit misiuni specifice în teatrele de operaţii, la exerciţiile naţionale şi multinaţionale care s-au reflectat prin decorarea drapelului de luptă cu Virtutea Militară în grad de “Cavaler” cu însemn de război, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de război.

Comentarii

comentarii