Acasă Cultura Zmeii sunt de treabă și Terasa fericirii, miercuri, la Două Bufnițe Timișoara

Zmeii sunt de treabă și Terasa fericirii, miercuri, la Două Bufnițe Timișoara

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 18.00, librăria La două bufnițe din Piața Unirii din Timișoara organizează întâlnirea cu Lavinia și Constantin Bălulescu. Invitați vor fi  Daniela Rațiu, Daniel Vighi și Viorel Marineasa. Ei vor vorbi despre cartea Zmeii sunt de treabă – Lavinia Bălulescu și Constantin Bălulescu, editura Paralela 45, 2018.

Tatăl și fiica locuiesc la sute de kilometri distanță unul de celălalt, fiecare într-o lume complet diferită, fiecare în luptă cu propriile anxietăți și cu propria singurătate. În încercarea de a păstra contactul unul cu altul, cei doi încep o corespondență în versuri, în care își mărturisesc spaimele, își deconstruiesc lumile și își recunosc greșelile. Universul lor comun are în el păsări de pradă, melci, tramvaie, blocuri infecte și păduri nesfârșite, orașe abandonate și foarte mulți zmei personali, agresivi, ciudați și la fel de singuri.

Cosmin Perța explică: „Un tată îi spune într-o zi copilului său: în tinerețe făceam buchete pentru prințese, ducese și alte mimoze. Ocupasem aproape un secol cu buchetele mele senzaționale și toată lumea încă mă ținea minte. Copilul îi răspunde: Dragă tati, ei zic mereu, ai grijă ce spui. Nu rosti adevărul. Dialogul poetic dintre Lavinia Bălulescu și tatăl ei, Constantin, a rezultat într-o carte de invidiat. Nu doar pentru că nu am mai prea văzut/citit o convorbire mai francă și, cu atât mai teribilă, mai liniștită între un tată și fiica lui, ci, mai ales, pentru că ea se transformă într-un discurs complex despre maturitate, viață, transformarea neputinței în curaj și totul degajă dragoste. O dragoste care poate salva totul de la orice. De asta zic, orice discurs tehnic despre această carte mi se pare lipsit de miză, miza ei este în altă parte, în marginile orașului, în zăpezi, în lumini.“

O altă carte prezentată va fi Terasa fericirii de Lavinia Bălulescu, editura Polirom, 2018. Scrise în perioada 2013-2018 şi publicate în Weekend Adevărul, textele Laviniei Bălulescu din prima parte a cărţii sunt crîmpeie de viaţă în care se poate regăsi oricine dintre noi. Reunite, formează un jurnal personal, cu amintiri mai vechi sau mai noi pe care autoarea a decis să ni le împărtăşească. În centru se află chiar Terasa Fericirii, locul de întîlnire al oamenilor simpli din cartier, unde, mereu cu un pahar în mînă, se dezbat cele mai presante probleme ale zilei, de la politică la evenimente sportive. Nu lipsesc nici poveşti din copilărie şi experienţe ale Laviniei în calitate de călătoare profesionistă cu tramvaiul 36, cu taxiurile bucureştene sau cu trenurile CFR. În a doua parte sînt surprinse momente şi dialoguri fulgerătoare de pe terasă, din mijloacele de transport sau de pe stradă, multe aflate la limita dintre tragedie şi umor spumos involuntar. Terasa Fericirii, o carte a devenirii, spune povestea unei fete din Drobeta-Turnu Severin care a reuşit să înţeleagă Bucureştiul şi să-şi creeze o relaţie de acceptare reciprocă cu el – se arată în prezentarea cărții.

Comentarii

comentarii