Acasă Actualitate Zoltan Marossy: “Traficul s-a dublat în Timişoara, iar poluarea cu praf a...

Zoltan Marossy: “Traficul s-a dublat în Timişoara, iar poluarea cu praf a crescut după începerea şcolii”

DISTRIBUIȚI

Dacă pe timpul verii poluarea cu pulberi în suspensie (PM 10) şi pulberi sedimentabile, în Timişoara, a scăzut până la zero, imediat ce timişorenii au început să revină din concedii, să-şi reia activităţile în economie şi s-au redeschis şcolile, poluarea cu praf a crescut de zeci de ori. Depăşiri…

Conform raportului Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara, în luna septembrie s-au înregistrat depăşiri ale valorii limită zilnice la probele prelevate pentru determinările gravimetrice. Astfel, la staţia TM-1 Calea Şagului s-au înregistrat 46 de depăşiri, iar la staţia TM-5, Calea Aradului, au fost 32 depăşiri. În ceea ce priveşte concentraţiile de pulberi sedimentabile, s-au prelevat opt probe de pulberi sedimentabile în municipiul Timişoara şi s-au înregistrat cinci depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile (CMA) în conformitate cu prevederile STAS. Valoarea maximă de 42,57g/m2/lună a fost pe str. Augustin Pacha. De asemenea, o altă cauză a poluării o reprezintă şi praful ridicat de către tramvaie. În calea Şagului, pe bdul. Liviu Rebreanu, liniile sunt pline de praf şi mizerii. Cosmin Bradu, PR RATT, a spus că angajaţii societăţii de transport curăţă periodic perimetrul liniilor de tramvai.

Şapte staţii de monitorizare a poluării

Zoltan Marossy, subprefectul de Timiş, a declarat că imediat ce a început şcoala traficul s-a dublat, iar poluarea cu praf a crescut foarte mult. În faţa marilor licee, dimineaţa este plin de maşini. Foarte mulţi părinţi îşi aduc copiii la cursuri cu autoturismul. Coboară câte un micuţ sau doi, iar în maşină rămâne un adult. Maşina porneşte mai departe. O soluţie ar fi ca fiecare liceu şi şcoală să aibă autobuzul propriu pentru transportul elevilor, cum se întâmplă în ţările bogate şi cu tradiţie ale Europei şi în SUA. La noi e foarte greu, fiindcă nu sunt fonduri pentru achiziţionarea acestor autobuze. “Deşi e criză, lucrările de construcţii s-au amplificat. Rezultatul? Creşte poluarea cu praf. Nu prea am văzut acele plase care să protejeze de praf, în cadrul şantierelor de construcţii”, a spus Marossy. Conform raportului ARPM Timişoara, la concentraţiile de dioxid de sulf (SO2), de dioxid de azot (NO2), de monoxid de carbon (CO) sau de ozon (O3), pe parcursul lunii septembrie 2011, nu s-a înregistrat nici o depăşire a valorii limită pentru media orară. Determinarea nivelului de poluare a aerului cu noxe în luna septembrie s-a realizat cu ajutorul reţelei automate de monitorizare a calităţii aerului pentru aglomerarea Timişoara. Cele şapte staţii se află în Timişoara, în Calea Şagului; în Piaţa Libertăţii, în Calea Aradului şi pe str. I. Bulbuca. În judeţul Timiş staţiile se afă în Carani, în Sânandrei, Moraviţa şi Lugoj.

 

Comentarii

comentarii