Acasă Actualitate Zoltan Nemeth și Andrei Molnar, instalați la prefectură. „O mare onoare, dar...

Zoltan Nemeth și Andrei Molnar, instalați la prefectură. „O mare onoare, dar și o responsabilitate pe măsură”

DISTRIBUIȚI

Joi, 4 martie, Zoltan Nemeth a fost numit prefect de Timiș, iar Andrei Molnar, subprefect. Atât primul, cât și celălalt, au spus că numirea reprezintă o onoare, dar că, în actualul context, responsabilitatea care le revine este pe măsură. Una dintre primele decizii pe care le vor lua va privi inclusiv impunerea sau neimpunerea măsurii de carantină zonală în Timișoara, așa cum a recomandat INSP. Noul prefect încă nu s-a pronunțat pe acest subiect, așteptând prima dată să analizeze toate datele disponibile.

Amândoi avocați de profesie, au spus că s-au autosuspendat din Baroul Timiș pentru a nu fi incompatibili. De asemenea, cei doi sunt de acord că funcțiile de prefect ar trebui să fie unele politice, așa cum sunt acum, din moment ce prefectul este reprezentatul guvernului în teritoriu. Cei doi mai așteaptă să fie completată și echipa de conducere a instituției. „Echipa executivă a prefecturii urmează să fie completată și cu al doilea subprefect și, respectiv, cu secretarul general. Despre aceste subiecte, vom reveni cu detalii ulterior”, a declarat Nemeth (USR PLUS).

„Noua echipă a prefecturii preia această instituție într-un context total atipic și extrem de greu, raportat la situația epidemiologică din municipiul Timișoara și alte localități din județul Timiș. Chiar dacă numirea noastră constituie o onoare deosebită, aceasta vine și cu o responsabilitate enormă, pe măsură. În perioada următoare, va urma un proces rapid de acomodare, de preluare a atribuțiilor, de cunoaștere a personalului, a problemelor din instituție și din deconcentrate și sperăm ca în cel mai scurt timp să venim în fața dumneavoastră și cu aspecte concrete”, a mai adăugat noul prefect.

Zoltan Nemeth nu uită că prefectul are și calitatea de președinte al comitetului județean pentru situații de urgență. În această ordine de idei, el a mai spus: „Principalul obiectiv al noii echipe de conducere, alături de celelalte instituții implicate, va fi gestionarea pandemiei de COVID-19 și susținerea măsurilor care au un impact real în combaterea răspândirii SARS-CoV-2. Așa cum s-a anunțat ieri, Institutul Național de Sănătate Publică a recomandat autorităților județene să ia în calcul inclusiv măsura de carantinare a municipiului Timișoara și a altor localități din județ. Ultimul lucru pe care ni-l doream la preluarea acestor poziții era să discutăm despre eventualitatea carantinării municipiului Timișoara. (…) Noua tulpină de SARS-CoV-2 din Marea Britanie a schimbat din nou regulile jocului. Această tulpină este mai periculoasă, fiind extrem de contagioasă și mai răspândită în rândul tinerilor. Riscul principal al acestei noi tulpini rezultă din faptul că se poate transmite mult mai ușor, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor infectate va crește mult mai repede”.

Amintind că o măsură de carantinare nu este luată direct de prefect sau subprefect, ci de CJSU, compus din 40 de persoane, Nemeth a transmis un mesaj și cetățenilor: „Măsura de carantinare a municipiului Timișoara, recomandată de INSP, poate fi evitată, dar doar printr-o strictă respectare a distanțării sociale și a aplicării tuturor normelor de igienă privind prevenirea răspândirii COVID-19. În acest sens, doresc să le transmit un mesaj timișorenilor: masca, spălatul pe mâini și distanțarea socială reală rămân cele mai simple și eficiente măsuri. Petrecerile și întâlnirile în grupuri mari sunt strict interzise și trebuie evitate cu orice preț. Îi rog, de asemenea, pe antreprenorii din domeniul horeca să fie extrem de vigilenți și să respecte cu maximă strictețe absolut toate măsurile de prevenție în vigoare. Suntem în al doisprezecelea ceas și trebuie să realizeze toată lumea din județul Timiș acest aspect”.  

La rândul său, noul subprefect, Andrei Molnar (UDMR), a declarat: „Este o onoare foarte mare pentru mine această numire, dar, așa cum domnul prefect a subliniat, este, mai ales în această perioadă, o și mai mare responsabilitate pe umerii noștri. Situația în județ nu este foarte bună, dar cred că împreună putem să conștientizăm populația că aceste măsuri minimale de siguranță sunt cele mai eficiente în a opri această pandemie și a opri această creștere accelerată a numărului de infectări. Sunt sigur că voi avea o viziune comună și unitară cu domnul prefect”.

În perioada următoare urmează să fie împărțite și atribuțiile în cadrul echipei de conducere. Momentan, obiectivele amintite de Molnar vor fi verificarea legalității hotărârilor locale, organizarea deconcentratelor, digitalizarea, scăderea birocrației și eficientizarea serviciilor publice. Un altul, a spus și Nemeth la întrebările jurnaliștilor, va fi acela de a rezolva problemele de fond funciar moștenite.  

Comentarii

comentarii