Acasă Actualitate Zona Pieței Aurora, în atenția Poliției Locale Timișoara: construcții ridicate fără autorizație,...

Zona Pieței Aurora, în atenția Poliției Locale Timișoara: construcții ridicate fără autorizație, norme de igienă încălcate și comercianți care lasă în urma lor deșeuri

516
DISTRIBUIȚI

În 2021, fie ca urmare a sesizărilor primite, fie din proprie inițiativă, Poliția Locală Timișoara a desfășurat mai multe acțiuni în zona Piața Aurora – platou Dâmbovița. Aici, s-au descoperit mai multe nereguli, atât pe linie comercială, cât și de disciplină în construcții sau de mediu. În total, amenzile acordate în acest an fost în valoare totală de 45.200 de lei.

Unele societăți comerciale din Piața Aurora nu s-au ales doar cu amendă, ci și cu propunere de suspendare a activității, cum este cazul a trei societăți: SC PUKA TIONE SRL, SC ROYAL FOOD PIZZA SRL și SC IRYANA’S DIAMANT SRL. În cazul ultimelor două, a fost chemată și Direcția de Sănătate Publică Timiș în control, constatându-se că nu erau respectate prevederile HG 857/2011.

În total, pe linie comercială, în acest an, polițiștii locali au făcut 112 controale la 43 de societăți comerciale din zona Dâmbovița – Piața Aurora. Au fost date 38 de sancțiuni pentru contravenții săvârșite de 14 agenți economici, iar amenzi au fost, cumulat, de 24.200 de lei.

În aceeași zonă, dar pe linie de disciplină în construcții, au fost verificate 21 de construcții, fiind aplicate 10 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 10.000 de lei. Nouă dintre aceste amenzi, fiecare de 1.000 de lei, au fost pentru comercianți care au „deschis accesul” dinspre Strada Lacului. Clădirea în care funcționau aceste spații comerciale avea o autorizație de construire din 1990, care nu corespundea realității din teren. Acum, comercianții fie intră în legalitate până la 8 aprilie 2022, fie se vor alege cu construcțiile dărâmate.

Polițiștii au verificat, pe 7 mai, și construcția din lemn din mijlocul pieței, edificată de SC AURORA SRL fără autorizație de construire. Aici funcționa aceeași firmă SC IRYANA’S DIAMANT SRL care fusese sancționată și pentru nerespectarea normelor de igienă. Arhitectul șef al Timișoarei a dat o amendă de 1.000 de lei și a dispus intrarea în legalitate. Și în acest caz, societatea comercială fie se conformează și intră în legalitate în următorul an, fie va avea construcția desființată.

În trecut, în Piața Aurora au mai existat alte probleme cu construcțiile. În 2017 a fost constată o construcție ilegală pe strada Lacului, între timp desființată parțial. Pentru partea care nu a fost încă dărâmată, primăria a deschis o acțiune în instanță. Și un proces verbal din 2020 a făcut obiectul unui dosar în instanțe. Este vorba despre lucrările neautorizate din gangul dinspre Piața Aurora și Piața Flavia, unde, între timp, primăria a amenajat o parcare. În primă instanță, procesul verbal a fost anulat la Judecătoria Timișoara, dar pe 13 aprilie 2021, Tribunalul Timiș a întors decizia.

Pe linie de mediu, au fost descoperite 26 de locații cu probleme și au fost date amenzi de 26.000 de lei. O parte dintre aceste nereguli, pe care le prezentăm în continuare, au fost constatate pe 7 și pe 8 aprilie. Pe terenul primăriei de pe strada Paul Constantinescu au fost găsite rampe clandestine de deșeuri, dar Retim a igienizat locația. Firma SC CARMARIONE SRL a primit o amendă de 2.500 de lei pentru că depozita ilegal materiale de construcții și mașini scoase din uz în jurul cărora s-au strâns deșeuri. Asociația de locatari de pe strada Lacului, nr. 12 a fost amendată cu 1.000 de lei pentru că nu întreținea curățenia în jurul pubelelor. Alți trei agenți economici au fost amendați cu câte 2.500 de lei pentru că nu respectau colectarea duală.

Ultima acțiune a Poliției Locale Timișoara la Piața Aurora a avut loc în perioada 6 – 19 mai. Au fost „acțiuni punctuale pe linia depistării și îndepărtării din zonă a comercianților ambulanți, care sunt principala cauză a deșeurilor acumulate pe Platoul Dâmbovița”, după cum ne transmit polițiștii locali. Fiind vorba de persoane în vârstă sau comercianți de vechituri, nu au fost date amenzi, ci doar îndepărtați comercianți din zonă, despre deșeurile acumulate fiind informat și Biroul salubrizare din primărie.

Așadar, în 2021, în aproape cinci luni de zile, activitatea polițiștilor locali în zona Piața Aurora – Platou Dâmbovița se poate rezuma astfel, în cifre: 112 verificări, 52 de contravenții constatate, amenzi de 45.200 de lei.

Comentarii

comentarii