Acasă Cultura Zorba Grecul și mirosul de sare și vânt al Cretei, la Teatrul...

Zorba Grecul și mirosul de sare și vânt al Cretei, la Teatrul Național Timișoara

DISTRIBUIȚI

Teatrul Național Timișoara a programat, sâmbătă, 28 ianuarie, de la ora 19:00, în Sala Mare, marele și nemuritorul spectacol Zorba Grecul, al lui Nikos Kazantzakis.

Personajul Zorba a existat cu-adevărat. Nu-l chema Alexis, ci Giorgios, însă pe tânărul visător care-și căuta destinul într-o mină de cărbune prin 1916 îl chema chiar Nikos. Nikos Kazantzakis.

30 de ani mai târziu, scriitorul Kazantzakis reușea să înghesuie în cartea sa, Zorba Grecul, și mirosul de sare și vânt al Cretei, și „trezirea” din somnul ignoranței, și filosofia lui Bergson, și căldura unei prietenii din care s-au păstrat doar câteva scrisori.

Și într-adevăr, Zorba, omul pe care nu-l mai încăpea pofta de viață – indiferent dacă vorbim de cel în carne și oase sau de cel al amintirii, al imaginației – își are partea lui de durere. Însă, cu înțelepciune atavică, înțelege dualismul lumii și îl acceptă. Dacă tot are prea puține de ales, măcar să aleagă viața, iubirea, bucuria. Și să accepte că universul își caută echilibrul prin contrarii. Detalii: https://www.tntm.ro/programul-lunii/zorba-grecul-9/ .

Comentarii

comentarii