Acasă Actualitate 1 milion de plopi energetici, plantați în Timiș și Arad

1 milion de plopi energetici, plantați în Timiș și Arad

DISTRIBUIȚI

Forest and Biomass a plantat 550.000 de plopi energetici, la Giulvaz, în Timiș, și 450.000, în județul Arad, începând cu anul 2013, iar în data de 23 februarie 2022, a ajuns la 1 milion de copaci.

Două avantaje

“Am ajuns la o bornă impresionantă și totodată motivantă! Echipa a plantat, după 9 ani de activitate, arborele cu numărul 1 milion. Transpus în alte unități de măsură relevante imaginii climatice actuale, 1 milion de arbori au captat, în linii mari, peste 100.000 tone de CO2 atmosferic! Este doar începutul.  Mai avem multe milioane copaci de plantat de acum înainte! Dacă fiecare om ar planta un arbore pe an, alta ar fi imaginea lumii!”, spune Alexandru Degianski, directorul fermei. 

Două sunt motivele întemeiate pentru ca un fermier să planteze plopi energetici. Unul este cel economic pentru asigurarea cu succes a resurselor financiare ale fermei. Un alt avantaj extraordinar, pe lângă faptul că această cultură este foarte profitabilă și are și o piață de desfacere asigurată, este fapul că plopii se plantează cel mai bine pe cele mai degradate terenuri și mai slab productive.

Arborele se simte cel mai bine în pământul de proastă calitate. În aceste condiții ciudate, o plantație de plopi energetici va avea o producție asemănătoare unei culturi agricole pe cele mai bune terenuri.

“De fapt, pe terenurile pe care noi am plantat plopii, nu scoteam nimic, fiindcă nu se merita să cultivăm grâu, răpiță sau porumb. Erau slabe calitativ”, spune Degianski. Un alt avantaj este că arborii energetici fac foarte bine solului, restructurează și îmbunătățește conținutul de materie organică. Un teren steril devine fertil, după 20 de ani, când anulezi plantația. Sunt argumente puternice pentru care fermierii români ar trebui să planteze plopi energetici. 

Cum a început totul? Plecând de la o situație simplă. În urmă cu 9 ani, Degianski a prevăzut că prețul la CO2 va crește foarte mult pentru poluatorii industriali. De asemenea, se știa că Europa va trebui să ajungă la un nivel de independența energetică, în ceea ce privește consumul de gaze.

Odată cu declanșarea crizei energetice în 2022 i s-a confirmat previziunea lui Degianski. Prin urmare, a avea o plantație de plopi energetici se pliază perfect pe această realitate prin care trece România. Bineînțeles că plantarea plopilor energetici a fost și o soluție la solurile slab productive.

La  început a experimentat cu plop, sălciile și diferite plante, dar fără prea mare succes. Totuși, cel mai bun rezultat l-a dat plopul energetic, în zona Giulvăz din județul Timiș.  

12.000 de lei de pe un ha

Ce înseamnă un bun rezultat? La 4 ani, fermierul poate recolta 27-30 de tone de lemn de pe un ha cu plopi energetici. Asta înseamnă un venit de 10.000 – 12.000 de lei de pe un ha.

“E un rezultat foarte bun, iar investia inițială este de numai 3.000 de euro. După a două tăiere apare și profitul. Îți asiguri un profit multianul similar cu producția din câmp 350 -400 de euro pe ha”, explică Degianski. 

Clonele (butașii) sunt cumpărate de la o fermă spcializată din Italia, unde se află cea mai mare pepinieră, iar plantarea are loc semimecanic. Un tractor face toată lucrarea, dar e nevoie și de om să pună la semn în mașina de plantat. 

Dacă un fermier vrea să își dezvolte o plantație de pomi energetici trebuie mai întâi să își aleagă terenurile cele mai neproductive din fermă și, timp de 20 de ani, să crească acești arbori extrem de valoroși. Pământul trebuie scarificat și alese cele mai sigure clone pe care să le planteze. Nu e complicat deloc.

Din patru în patru ani copacii sunt tăiați și tocați cu mașini speciale. După 20 de ani, rădăcinile nu trebuie scoase. Acestea se toacă direct în pământ cu mașini speciale și terenul rămâne afânat gata de a fi introdus în cultura mare. 

Marii poluatori și firmele consumatoare de gaz, cărbune și alți combustibili fosili foarte scumpi în această criză energetică, doresc să achiziționeze plopul energetic. Există o piață tot mai extinsă, în această perioadă grea.

Cele 700 de tone de biomasă pe care o obții de pe 20 de ha asigură încălziriea a 50 de locuințe timp de un an. Cu 280.000 de lei încălzești 50 de locuințe și obții și apă caldă. Plantația se află într-un ciclu permanent.

O tăi, după patru ani, iar arborii lăstăresc, cresc din nou. După patru ani, iar o tai. Important este să o plantezi, restul este foarte ușor. Plopul se taie, se toacă, iar produsul final oferă foarte multă energie, prin ardere.

Degianski mai spune că are un tocător de 120.000 de euro, iar acum va mai cumpăra unul mai mare de 400.000 de euro, fiindcă plantația a devenit mult prea extinsă.

Comentarii

comentarii