Acasă Actualitate 10 Mai – Ziua Monarhiei (a Regalităţii) din România

10 Mai – Ziua Monarhiei (a Regalităţii) din România

DISTRIBUIȚI

Data de 10 Mai are pentru ţară şi popor o semnificaţie aparte – începutul domniei lui Carol I, care a consfinţit începutul Monarhiei în România, dar şi Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

La 10 mai 1866 este Ziua Regalităţii. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol a pornit spre România la sfârşitul lui aprilie 1866, iar pe 8 mai a ajuns cu vaporul la Turnu-Severin. În ziua de 10 Mai 1866 a intrat în Bucureşti, unde a depus jurământul faţă de ţară. Regele era “uns al lui Dumnezeu”, care a condus ţara sub deviza “Nihil sine Deo”. A urmat apoi prima Constituţie liberală din istoria României moderne.

Tot la 10 mai, dar în anul 1881, a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Carol I al României, România devenind regat. A fost piatra de temelie a primului stat modern, România, a primelor instituţii democratice, urmate de semnele dezvoltării societăţii civile, ale culturii.

După Carol I au urcat pe tronul Regatului României nepotul său Ferdinand Întregitorul, care a realizat România Mare, apoi Carol al II – lea, fiul lui Ferdinand, şi Mihai I al României fiul lui Carol al II-lea.

Între 1866 şi 1947, am avut o Românie în progres, o ţară respectată în lume.

Regele Mihai a fost cel mai legat de Timişoara, fiind ctitor al Catedralei Mitropolitane, al Filarmonicii şi al Operei şi al învăţământului universitar de aici – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş”, Universitatea Politehnica, USAMV a Banatului, UVT.

Data de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României până în anul 1947, când a început bolşevizarea ţării. După 1989, teama noii conduceri, tentacule ale fostei nomenclaturi securisto-comuniste de a nu da puteri sporite ideii de monarhie în rândul românilor şi a revenirii la putere a Regalităţii, a încercat să facă din 10 Mai o zi comună.

Imnul regal este o chintesenţă a domniei monarhice din România: “Trăiască regele, în pace şi onor, de ţară iubitor şi apărător de ţară! Fie-n veci glorios! Fie peste noi! Fie-n veci norocos, de-i război, război, O Doamne Sfinte, Ceresc Părinte, susţine cu a Ta mână Coroana Română!”

Acum, România o are ca reprezentat al Casei Regale pe Principesa Margareta, Custodele Coroanei.

Regele Mihai va rămâne modelul de comportament nobil, distins, rafinat, modest, graţios al unei lumi din care a plecat “cu moartea în suflet”. A lăsat o Românie, a găsit o alta. Deşi a stat apoi lungi perioade în ţară, iubit, aplaudat, dorit, Regele Mihai a lăsat doar puţin deschisă uşa care s-a închis între el şi ţara sa. Cea din decembrie 1947, momentul în care a fost alungat. Chiar dacă s-a întors, a zâmbit, dar nu a mai râs.

La Mulţi Ani, de Ziua Monarhiei României!

Comentarii

comentarii