Acasă Actualitate 100 de copii de etnie romă, mutaţi la liceul Shakespeare?

100 de copii de etnie romă, mutaţi la liceul Shakespeare?

568
DISTRIBUIȚI

Părinţii de la Generală 5 acuză Inspectoratul Şcolar de discriminare
Peste 200 de copii, dintre care jumătate ţigani, de la Şcoala Generala 5 din Timişoara, au fost anunţaţi peste noapte că vor fuziona cu liceul William Shakespeare şi vor fi mutaţi la unitatea de învăţământ din Piaţa Traian. Decizia a fost luată de fostul inspector şcolar general, Sandu Golcea, pe 27 ianuarie 2009. Se pare că măsura a venit în urma unui calcul simplu. Şcoala Generală 5, situată în Prinţul Turcesc, nu va mai avea, în anul şcolar 2009-2010, peste 200 de elevi şi astfel îşi va pierde personalitatea juridică. Noua conducere a Inspectoratului Şcolar Timiş încearcă acum să rezolve problema. Zeci de părinţi sunt nemulţumiţi, însă, şi afirmă că îşi vor retrage copiii de la şcoală, dacă aceştia vor fi nevoiţi ca de la 1 septembrie să se mute forţat la liceul William Shakespeare din Timişoara. Se pare că nici părinţii copiilor de la Shakespeare nu vor o astfel de fuziune.

Scandal cu iz de discriminare?

Unul dintre părinţii nemulţumiţi, care are un copil elev la Generală 5, spune că este vorba de discriminare şi că mulţi elevi vor fi retraşi de la şcoală, dacă nu se găseşte o soluţie de compromis. “Nu ştiu cum se vor putea integra copiii romi printre copiii de la Shakespeare. Întregul scandal, cu iz de discriminare, s-a făcut prin jocuri de culise ale fostului inspector şcolar Sandu Golcea şi a actualei directoare de la Generală 5, Georgeta Luca. La sfârşitul lui martie, ni s-a adus la cunoştinţă că am fuzionat cu Shakespeare, fără măcar să fi avut loc vreo şedinţă a consiliului de administraţie a şcolii sau a comitetului de părinţi. Dacă vor fi mutaţi în Piaţa Traian, eu îmi retrag fiica de la şcoală. Mulţi alţi părinţi vor face la fel”, spune Lucian Sârbu. Conducerea Inspectoratului Şcolar a avut mai multe întâlniri cu grupul de părinţi revoltaţi şi încearcă să găsească o soluţie care să mulţumească ambele tabere.

Soluţie salvatoare…

“Părinţii nu au fost consultaţi când s-a făcut fuziunea şi au dreptate să fie supăraţi. Trebuie să găsim o soluţie. Propunerea noastră este ca elevii de la Generală 5 să nu fie mutaţi din septembrie la Shakespeare, dar totuşi fuziunea să aibă loc şi Generală 5 să poarte din anul şcolar 2009-2010 numele de William Shakespeare”, spune Marin Popescu, inspectorul şcolar general-adjunct din cadrul IŞJ Timiş. Când vine vorba de discriminare, Popescu este tranşant. “Pentru noi nu există elevi de etnie romă şi copii români. Nu este vorba de nicio discriminare aici. Şcoala îşi va pierde personalitatea juridică şi fuziunea este necesară”. Părinţii copiilor de la Generală 5 vor, însă, anularea actului de fuziune. Acest lucru pare, momentan, imposibil. Dacă numărul elevilor de la şcoala generală va scădea sub 200, şcoala nu mai are personalitate juridică, nu mai poate avea un director şi nu mai poate funcţiona ca unitate de învăţământ de sine stătătoare. Apele sunt departe de a se limpezi, dar propunerea Inspectoratului Şcolar Timiş de a schimba doar denumirea şcolii generale şi a-i lăsa în continuare pe elevi în locaţia din Prinţul Turcesc ar putea să împace ambele tabere de părinţi.

Comentarii

comentarii