Acasă Premiere Premiere bănăţene: Primul meci de fotbal din România

Premiere bănăţene: Primul meci de fotbal din România

DISTRIBUIȚI

Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud, aflat în plină desfăşurare, stârneşte pasiuni la noi în ţară chiar dacă echipa naţională a ratat calificarea pentru a treia oară la rând. În acest context, merită să ne amintim de primul meci jucat pe teritoriul României de azi. În Bucureşti se juca fotbal din anul 1885, în zona restaurantului „Bolta Rece” (în zona în care se află azi Arcul de Triumf), iar în Arad se juca pe maidanele din jurul oraşului, din 1888. Totuşi, primul meci de fotbal care respecta regulile jocului din perioada respectivă s-a jucat în urmă cu exact 111 ani, în data de 25 iunie 1899, la Timişoara. Pe terenul asociaţiei sportive Velocitas s-au întâlnit două echipe ale Liceului Piarist, într-o partidă care a durat doar 45 de minute şi s-a încheiat cu scorul de 0-0. Deşi jocul de fotbal nu era popular în perioada respectivă, meciul s-a bucurat de o asistenţă numeroasă, care „s-a distrat de minune”. Intrarea s-a făcut pe bază de bilete.
În cotodianul de limbă maghiară „Délmagyarorszagi Közlöny” găsim şi prima cronică de fotbal. Iată ce se spunea despre meci: „Punctul cel mai atractiv al serbării şcolare a fost modernul joc englez cu mingea. Acest joc, ce se practică cu piciorul, a fost prezentat prima dată la Timişoara în ziua de 25 iunie a.c. de către elevii Liceului Piarist. Au luat parte la acest joc elevii claselor a VI-a şi a VII-a, împărţiţi în două grupuri de câte 11 jucători. După 45 de minute de joc, scorul a rămas egal: echipele n-au reuşit să înscrie nici un gol.”
Organizatorul evenimentul a fost profesorul Carol Muller. În ciuda faptului că, la început, instituţiile de învăţământ au pus în afara „legii” jocul cu balonul rotund, se pare că profesorul a ştiut să îşi impună dorinţa de a organiza meciul demonstrativ tocmai la o serbare şcolară. De popularizarea noii ramuri sportive s-au ocupat studenţii care studiau în străinătate, la Viena şi Budapesta.
Au urmat multe alte meciuri la Timişoara. În 1902 s-a înfiinţat primul club de fotbal. Împătimiţii acestui sport aveau ca loc de întâlnire un câmp de pe Calea Aradului. Mai apoi, a urmat constituirea primului club profesionist de fotbal din România. Dar despre această premieră veţi putea citi în ZIUA de Vest, într-un episod viitor.

Comentarii

comentarii