Acasă Actualitate 11 martie 1990 – 11 martie 2025! 35 de ani de la...

11 martie 1990 – 11 martie 2025! 35 de ani de la Proclamația de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

În Piața Victoriei din centrul orașului Timișoara, are loc o impresionantă expoziție unde pe panouri mari sunt prezentate imagini de la lansarea Proclamației de la Timișoara, în urmă cu 35 de ani!

În 11 martie 1990, la Timișoara, avea loc o mare adunare în actuala Piaţa Victoriei, la care au participat 15.000 de cetățeni. Atunci fost lansată Proclamaţia de la Timişoara. A fost citită din balconul Operei de George Şerban şi a fost primită cu entuziasm de zecile de mii de timişoreni prezenţi.

Prof.univ.dr. Lucian Vasile Szabo, cadru didactic la UVT, a mărturisit că, în 11 martie 1990, a fost prezentată public, în Piața Victoriei (Operei), Proclamația de la Timișoara. El era destul de tânăr pe atunci, însă colegii l-au desemnat redactor-șef al ziarului Timișoara.

După 35 de ani, constată că multe lucruri s-au schimbat în România, însă nu neapărat în bine. Rămâne această obligație civică nu de a protesta, ci de a lupta împotriva unor structuri și mentalități politice nocive pentru dezvoltarea acestei țări. Pentru că prin Proclamația de la Timișoara nu doar se protesta, ci se propunea singura soluție normală și coerentă de dezvoltare a acestei țări. Cuvântul cheie este „propunea”.

“Recitiți Proclamația de la Timișoara. Vedeți că este șlefuită și redactată frumos. Este foarte bine scrisă, are idei clare, ușor de înțeles, de un bun simț care te surprinde. Este reușită în conținut, în argumentare și stilistic. Acest lucru li se datorează unor oameni care s-au implicat cu toată energia lor în fiecare literă, virgulă și punct din text”, spune Szabo.

George Șerban a avut ideea Proclamației. Tot el a redactat formele succesive ale textului, până la cea finală.

” Îmi amintesc cu multă nostalgie, dar și cu sentimentul că s-au întâmplat pe altă lume, de discuțiile purtate în sala Orizont a Uniunii Scriitorilor din Timișoara, din februarie-martie 1990, acolo unde făceam ziarul Timișoara și unde s-a născut în mare parte Proclamația. Ideea lui George Șerban s-a amplificat, cu contribuțiile lui Vasile (Bazil) Popovici, președintele Societății Timișoara în acea perioadă, dar și ale altor oameni entuziaști și lucizi: Daniel Vighi, Dorel Mihiț, Haral Zimmerman, Florian Mihalcea, Ion Monoran, Ioan Crăciun, Viorel Marineasa, George Lână, Doina Pașca-Harsanyi, Daniel Kenst, Marcel Sămânță, Gheorghe I. Sânmărtinean și alții. De aceea Proclamația de la Timișoara este o operă de artă”, este mesajul lui Lucian Vasile Szabo.

Comentarii

comentarii