Acasă Actualitate 111 ani de la naşterea părintelui şcolii de urologie din Timişoara, dr....

111 ani de la naşterea părintelui şcolii de urologie din Timişoara, dr. Iosif Bulbuca

DISTRIBUIȚI

Şcoala de urologie din Timişoara, care s-a dezvoltat continuu în ultimele decenii, dar stă blocată în faţa reluării transplantului renal, îşi aminteşte în aceste zile de prof. dr. Iosif Bulbuca (1908-1972), cel care a pus bazele acestei ştiinţe în oraşul de pe Bega.

A absolvit Facultatea de Medicină di Cluj, dar şi-a dedicat cariera de medic primar la Spitalul de Chirurgie din Timişoara, din în 1944. Primele cursuri şi stagii de urologie le-a susţinut, potrivit Neuromed, în cadrul Clinicii II Chirurgie, la Spitalul Bega. După zece ani de activitate, Serviciul de Urologie din Timişoara avea 50 de paturi, iar din anul 1960 a devenit clinică universitară de sine stătătoare.

Profesorul Bulbuca, cu stagii de pregătire în Franţa, a avut o activitate ştiinţifică recunoscută, publicând peste130 de articole în revistele de specialitate, precum şi două monografii (“Explorarea funcţională a rinichiului”, în colaborare cu Constantin Zosin şi Ştefan Gavrilescu şi “Metode de explorare a echilibrului hidromineral”, împreună cu prof. Gavrilescu, G. Deutsch şi dr. Diaconescu). Ambele monografii au fost lucrări de referinţă, fiind traduse în limbile maghiară şi rusă. Mai presus de toate, ca profesor, şi-a îndeplinit cu prisosinţă menirea de dascăl: a crescut şi format o generaţie de aur de urologi timişoreni: viitorii profesori Al. Ştefanovici, Drăgan, Miclea.

Astăzi, cea mai mare dorinţă a urmaşilor din Spitalul Judeţean Timişoara ai profesorului Iosif Bulbuca este reluarea transplantului renal, care însă mai are de aşteptat.

Administratorii judeţeni, care au în jurisdicţie spitalul, anunţau la începutul anului 2019 că blocul operator gândit să deservească transplantul renal se afla într-o situaţie delicată, întrucât s-a reziliat contractul de execuţie, reluându-se procedura. Contractul (pe anul 2018) a fost reziliat pentru că firma angajată respectivă nu şi-a respectat condiţiile contractuale, au lucrat acolo foarte puţin. Lucrările erau programate să dureze aproximativ doi ani, perioadă în care trebuia să se modernizeze şi spaţiile necesare procedurii de transplant. Ultimul transplat renal a avut loc la Timişoara în urmă cu 13 ani.

În prezent, în judeţul Timiş sunt pe listele de aşteptare în jur de o sută de bolnavi pentru un transplant, în timp ce câteva sute sunt pe dializă.

Comentarii

comentarii