Acasă Premiere 114 ani de la primul meci de fotbal de pe teritoriul de...

114 ani de la primul meci de fotbal de pe teritoriul de azi al României

DISTRIBUIȚI

Pe 25 iunie 1899, la Timișoara se organiza primul meci de fotbal de pe teritoriul actual al României, între elevii claselor a VI-a și a VII-a de la Liceul Piarist, sub conducerea profesorului Karl Müller.

Acesta a fost primul meci de fotbal care respecta regulile jocului din perioada respectivă, deși în Bucureşti se juca fotbal din anul 1885, în zona restaurantului „Bolta Rece” (în zona în care se află azi Arcul de Triumf), iar în Arad se juca pe maidanele din jurul oraşului din 1888.

Partida a durat doar 45 de minute şi s-a încheiat cu scorul de 0-0. Meciul s-a bucurat de o asistenţă numeroasă, care „s-a distrat de minune”. Intrarea s-a făcut pe bază de bilete.

După meci, pe 26 iunie, în cotidianul timișorean de limbă maghiară „Délmagyarorszagi Közlöny” a apărut şi prima cronică de fotbal. „Punctul cel mai atractiv al serbării şcolare a fost modernul joc englez cu mingea. Acest joc, ce se practică cu piciorul, a fost prezentat prima dată la Timişoara în ziua de 25 iunie a.c. de către elevii Liceului Piarist. Au luat parte la acest joc elevii claselor a VI-a şi a VII-a, împărţiţi în două grupuri de câte 11 jucători. După 45 de minute de joc, scorul a rămas egal: echipele n-au reuşit să înscrie nici un gol”, scria cronicarul. 

Pentru mai multe premiere bănățene, urmăriți pagina de Facebook „1001 premiere bănățene”.

Comentarii

comentarii