Acasă Actualitate 12 persoane reținute la Timișoara de Parchetul European în dosarul fraudelor cu...

12 persoane reținute la Timișoara de Parchetul European în dosarul fraudelor cu fonduri europene

DISTRIBUIȚI

Parchetul European (EPPO) a reținut, marți noapte, 12 suspecți în dosarul fraudelor cu fonduri europene și naționale. 

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a declanșat, marți dimineață, în România, cea mai mare operațiune de la înființare. În urma perchezițiilor care au avut loc în zona Timișoarei, 12 persoane au fost reținute. Printre suspecți se numără și patru funcționari publici.

Persoanele vizate în acest dosar sunt suspectate de constituire de grup infracțional organizat, fraude cu fonduri europene și naționale și spălare de bani.

Suspecții vor fi aduși în această dimineață în fața unui judecător de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă.

Parchetul European, condus de Codruța Kovesi, a început în România cea mai mare operațiune de la înființarea sa.

Sute de procurori, polițiști și jandarmi au făcut, marți, percheziții la nu mai puțin de 160 de adrese, în încercarea de a destructura o rețea bănuită de fraude cu fonduri europene. Este vizat un grup infracțional organizat despre care Parchetul European de la Luxemburg susține că ar fi activat de ani buni.

Practic, din 2017, așa-ziși oameni de afaceri ar fi accesat diferite proiecte europene, câteva zeci la număr, sub pretextul că vor investi pe baza acestor finanțări europene în România. Ar fi obținut ilegal fonduri în valoare de aproximativ cinci milioane de euro.

Liderii aceste grupări, afirmă cei de la EPPO, ar fi accesat aceste proiecte, iar apoi ar fi „investit” într-o companie din Austria gestionată tot de ei, care le-ar fi eliberat diferite facturi false și astfel s-ar fi obținut banii care ulterior erau retrași de la diferite bancomate și investiți în case, mașini și diferite bunuri de valoare.

Deși nu e vorba despre un prejudiciu absolut impresionant, doar cinci milioane de euro, procurorii EPPO vorbesc practic despre cea mai mare operațiune declanșată în ceea ce privește fraudele cu fonduri europene, de la înființarea acestei structuri de Parchet European, condus de Laura Codruța Kovesi, scrie stirileprotv.ro.

Comentarii

comentarii