Acasă Actualitate 13.000 de femei cu vârsta între 50 şi 69 de ani pot...

13.000 de femei cu vârsta între 50 şi 69 de ani pot verifica gratis la Spitalul Municipal Timișoara dacă suferă de cancer la sân

DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, manager, dr. Daniel Claudiu Maliţa, în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, implementează un program bi-regional de prevenție care are drept scop creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru cancerul de sân.

Dr. Olimpia Oprea, coordonator de proiect, a spus unul dintre obiectivele specifice este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce pentru cancerul de sân.

Alte obiective sunt: înfiinţarea a două centre loco-regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân, în regiunea Nord-Vest şi în regiunea Vest, centre de nivel 3.

Dezvoltarea de programe de identificare, informare mobilizare şi acordare de sprijin la nivelul regiunilor de nord-vest şi de vest pentru cel puţin 40.000 de femei cu vârsta între 50 şi 69 de ani, din care cel puţin 50% fac parte din grupuri vulnerabile (cel puţin 13.000 de femei din cele 40.000 vor fi din regiunea de vest).

Furnizarea de servicii de screening pentru persoanele din grupul ţintă identificat din regiunile de nord- vest și de vest.

Aceste servicii vor include efectuarea de mamografii cu dublă citire şi arbitraj la toate persoanele invitate care se prezintă pentru testare, precum şi următoarele servicii de evaluare suplimentară a leziunilor mamare incipiente depistate prin testarea mamografică iniţială: evaluare ecografică, biopsiere şi confirmare anatomo-patologică a leziunilor suspecte, excizia leziunilor identificate şi trimiterea la tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente;

Creşterea gradului de conştientizare cu privire la beneficiile programelor de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce pentru cancerul de sân prin intermediul unei campanii de informare, educare şi conştientizare a populaţiei din regiunile de nord-vest și de vest, cu privire la activitatea de screening pentru cancerul de sân.

Principalele rezultate: în final va fi înființat Centrul regional de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân la Cluj-Napoca în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.

Centrul regional de prevenţie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de sân la Timişoara în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.

Unitatea mobilă achiziţionată de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca care va furniza servicii de efectuare de mamografii de atât în regiunea Nord-Vest cât şi în regiunea Vest.

Mamograf fix localizat în Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.

Sistem integrat de stocare a imaginilor mamografice utilizat de ambii parteneri de proiect.

138.000 femei identificate pentru a primi scrisori de invitare în zonele grografice incluse în proiect.

138.000 seturi de brosuri si pliante informative referitoare la programul de screening pentru cancerul de sân si la cum se face mamografia.

Transport pentru toate femeile care au confirmat participarea la screening si au solicitat sprijin pentru transport.

40.000 femei cu vârsta între 50 şi 69 de ani beneficiare ale mamografiei de screening.

Call center funcțional în cadrul centrului de prevenţie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de sân din Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara în regiunea Vest.

Registru regional de screening pentru cancerul de sân; baza de date cu furnizorii de servicii de screening; planificare saptamânală a furnizării de servicii de screening pe baza de programări. De asemenea, va fi făcută și o campanie de informare, educare şi conştientizare a grupului ţintă la nivelul regiunilor de nord-vest și de vest.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 38.255.781,03 lei, din care 98% reprezintă cofinanţarea UE. Proiectul are o durată de 39 de luni şi se va finaliza în 31 decembrie 2023. Detalii şi programări: la telefon: 0748 884 476; 0748 296 606, email: programari.mamografii.scmut@gmail.com.

Comentarii

comentarii