Acasă Actualitate 13 foraje din Timişoara pun în pericol sănătatea oamenilor

13 foraje din Timişoara pun în pericol sănătatea oamenilor

DISTRIBUIȚI

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş atrage atenţia timişorenilor să fie atenţi când consumă apă din fântânile publice de pe teritoriul Timişoarei, fiindcă 13 foraje au apa tulbure şi prea mult fier. “Analizele făcute, recent, arată că 13 dintre aceste foraje au un conţinut crescut de fier şi prezintă turbiditate crescută (culoare uşor maronie). Medicii au recomandat firmei care face întreţinerea la fântâni să facă dezinfecţie şi filtrare suplimentară, după care se va relua verificarea probelor”, a precizat Dana Şpac, PR, DSP Timiş.

Dezinfecţie şi foraj suplimentar

În ultimele două luni, în laboratoarele DSP Timiş au fost analizate 142 de probe de apă, prelevate din reţeaua de distribuţie a municipiului Timişoara (apa de la robinet, furnizată de către Aquatim), fântâni particulare (la cerere) şi din cele 92 de foraje publice aflate pe teritoriul Timişoarei. Cele 27 de probe din reţeaua de distribuţie a municipiului Timişoara au fost corespunzătoare chimic şi bacteriologic, prin urmare apa de la robinet este bună pentru consum. Din cele 23 de probe recoltate din fântânile particulare, patru au ieşit necorespunzătoare, şi chimic, şi bacteriologic şi s-a recomandat dezinfecţie şi foraj suplimentar.
“La sediul DSP Timiş, nu au fost sesizări în legătură cu calitatea apei de băut”, a precizat Dana Şpac. Cele 92 de fântâni publice forate în Timişoara au adâncimi cuprinse între 80 şi 180 de metri.

Fără WC-uri şi depozite de gunoaie

În satele din judeţul Timiş, aprovizionarea cu apă se face, în general, din fântâni. De aceea, medicii din cadrul DSP Timiş atrag atenţia ca, în jurul fântânilor, să nu existe amplasate WC-uri, depozite de gunoaie sau de dejecţii de la animale (gunoi de grajd). Ideal ar fi ca fântânile să fie împrejmuite cu un gard, pentru a împiedica accesul animalelor. De asemenea, acoperirea cu un capac blochează contaminarea apei cu diferite impurităţi provenite de la ploaie sau aduse de vânt, dar împiedică şi înecarea în apă a micilor animale, păsări sau insecte. “Apa cu gust şi miros neplăcut nu trebuie consumată”, spun medicii. Riscurile sunt foarte mari. Apa contaminată cu virusuri, microbi sau ouă de paraziţi poate duce la apariţia unor boli precum dezinterie bacială, febră tifoidă şi paratifoidă, gastroenterite acute şi boli diareice grave, hepatită acută virală A şi E, poliomielită, dezinterie amoebiană, leptospiroză sau lambliază. Medicii mai spun că necesarul de apă pentru nevoile fiziologice ale unui adult este de până la 2,5 litri pe zi. Omul nu poate suporta lipsa de apă decât 4 –5 zile, dar el poate trăi fără hrană până la 30 de zile.

Comentarii

comentarii