Acasă Actualitate 14 zimbri au fost aduşi în Caraş-Severin din Germania şi Suedia, în...

14 zimbri au fost aduşi în Caraş-Severin din Germania şi Suedia, în cadrul unui proiect prin care se propune creşterea populaţiei de zimbri din Munţii Ţarcu

DISTRIBUIȚI

Un număr de 14 zimbri au fost aduşi în România din Germania şi Suedia, în cadrul unui proiect intitulat ”LIFE with Bison”, cofinanţat de Uniunea Europeană, care îşi propune translocarea a 40 de zimbri în următorii cinci ani şi să crească populaţia de zimbri din Munţii Ţarcu, până în 2029, la peste 250 de exemplare. România are, în prezent, aproximativ 300 de zimbri aflaţi în libertate, dispersaţi în Munţii Ţarcu, Parcul Vânători-Neamţ şi Munţii Făgăraş.

Rewilding România, în parteneriat cu WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), a supravegheat translocarea a 14 zimbri în Carpaţii Meridionali, marcând primele transporturi din programul ”LIFE with Bison”, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul LIFE, precum şi 10 ani de la sosirea primilor zimbri în Munţii Ţarcu, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii organizaţiei.

Cei 14 zimbri au fost translocaţi în România prin două transporturi (unul din Germania, cu 10 zimbri venind de la centrele Kiel, Sababurg, Wielburg şi Donaumoos, şi unul din Suedia, cu 4 zimbri de la centrul Avesta). Cele două operaţiuni au fost asigurate de Hunland, companie specializată în transport de animale, şi au inclus opriri regulate pentru a asigura bunăstarea animalelor.

Aceşti zimbri se află în prezent într-o zonă special amenajată, unde urmează să fie monitorizaţi de către rangeri şi medicul veterinar, pentru a li se asigura o tranziţie lină la noul mediu. După 21 de zile, animalele se vor alătura populaţiei existente de zimbri liberi din Munţii Ţarcu şi vor contribui la sporirea diversităţii genetice.

”Reintroducând specii cheie, precum zimbrii, permitem naturii să-şi urmeze cursul. Zimbrii sunt esenţiali nu doar pentru ecosistem, ci şi pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii. Rewilding România îşi propune să restaureze procesele naturale, dar şi să crească potenţialul de turism şi să îmbunătăţească nivelul de trai al comunităţilor locale. Ne bucurăm să fi parcurs deja o treime din călătoria noastră de 5 ani în acest program”, a declarat Marina Drugă, Team Leader Rewilding Romania şi manager tehnic al Proiectului ”LIFE with Bison”.

Lansat la sfârşitul lunii martie, proiectul îşi propune să crească populaţia de zimbri din Munţii Ţarcu, în următorii cinci ani, vizând să depăşească 250 de exemplare până în 2029.

Proiectul este un efort de colaborare care implică Rewilding România, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), Rewilding Europe, WeWilder, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane (ICDCRM) şi primăriile comunelor Armeniş, Teregova şi Cornereva din Caraş-Severin. ”LIFE with Bison” face parte dintr-o iniţiativă mai amplă de a asigura diversitatea genetică şi sustenabilitatea populaţiei de zimbri din România.

Acesta îşi propune să implementeze noi măsuri de coexistenţă şi să dezvolte un Plan Naţional de Acţiune pentru conservarea zimbrilor. Proiectul implică şi alte iniţiative de reintroducere a zimbrilor în România, gestionate de Fundaţia Conservation Carpathia şi Romsilva, precum şi diverse instituţii ale statului.

Cu aproximativ 300 de zimbri aflaţi în libertate în prezent în România, dispersaţi în Munţii Ţarcu, Parcul Vânători-Neamţ şi Munţii Făgăraş, acest proiect reprezintă un pas semnificativ către o abordare unificată şi durabilă a managementului speciei. Cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul LIFE, proiectul ”LIFE with Bison” subliniază importanţa eforturilor colaborative de conservare pentru viitorul zimbrului din România.

Rewilding România este dedicată conservării şi refacerii faunei sălbatice şi a habitatelor naturale din România. Prin diverse iniţiative şi proiecte, organizaţia îşi propune să promoveze biodiversitatea, să sprijine comunităţile locale şi să asigure un viitor durabil pentru patrimoniul natural al regiunii.

WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) face parte din reţeaua WWF şi din reţeaua regională WWF-CEE. De două decenii, WWF-România lucrează pentru a opri degradarea naturii şi pentru a proteja biodiversitatea. Regiunile prioritare de conservare ale organizaţiei sunt localizate în Maramureş, Transilvania, Carpaţii de Sud-Vest, Munţii Apuseni, lunca şi Delta Dunării.

 

Comentarii

comentarii