Acasă Economic 1.455 de agenţii de pariuri îşi vor închide uşile începând de marţi

1.455 de agenţii de pariuri îşi vor închide uşile începând de marţi

DISTRIBUIȚI

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România şi Asociaţia Organizatorilor de Pariuri din România se opun ferm propunerii de modificare a art. 77 din Codul Fiscal în sensul eliminării plafonului neimpozabil pentru veniturile din jocuri de noroc. În semn de protest faţă de această măsură, 1.455 de agenţii de pariuri, adică 96,7% din totalul celor aflate în România, îşi vor închide uşile începând de marţi, 8 iunie 2010. O măsură similară de eliminare a plafonului neimpozabil a fost adoptată în 2005, prin OUG nr. 138 din 29.12.2004, aplicabilă începand cu 01 Ianuarie 2005, iar consecinţa imediată a acestei măsuri a fost înregistrarea de către organizatorii de pariuri a unei scăderi a încasărilor medii per agenţie de 47,5%, ceea ce a determinat un proces accelerat de închidere a agenţiilor de pariuri care anterior erau neprofitabile sau cu profit redus.
Ulterior, 4 luni mai târziu, pierderile bugetului de stat generate de scăderea dramatică a cifrei de afaceri a companiilor de pariuri au fost mai mari decât sumele colectate în plus prin impozitele reţinute la sursă, astfel încat s-a revenit asupra măsurii de eliminare a pragului de neimpozitare prin OUG 24 din 24.03.2005. Era însa prea târziu, pentru că industria fusese deja grav afectată, iar companiile au avut nevoie de încă aproximativ un an ca să revină la nivelul anterior de încasări. ”Estimarile facute de specialişti arată că sumele adiţionale care vor fi colectate prin impunerea procentului de 25% tuturor câştigurilor obţinut din jocuri de noroc va fi de aproximativ 1,7 milioane lei, în timp ce pierderea lunară generată de scăderea cifrei de afaceri asupra impozitelor şi taxelor directe va fi de peste 4,1 milioane lei. Aşadar măsura propusă ar produce o pierdere lunară directă bugetului de stat de aproximativ 2,4 milioane lei. Indirect, măsura eliminării pragului de neimpozitare a veniturilor obţinute din jocuri de noroc, va avea şi alte efecte economice asupra forţei de muncă şi achiziţiilor de bunuri şi servicii. Trebuie de asemenea avut în vedere că în acest moment companiile private de pariuri au peste 4000 de angajaţi din care, în condiţiile eliminării pragului de neimpozitare a veniturilor obţinute din jocuri de noroc, cel puţin jumătate şi-ar pierde locurile de muncă. Pentru pierderile generate de desfiinţarea a peste 2000 de locuri de muncă, impozitele şi contribuţiile sociale lunare aferente sunt estimate  la minimum 1,5 milioane lei. Mai există o scădere a cheltuielilor operaţionale (achiziţiilor de bunuri şi servicii, inclusiv chirii) şi implicit reducerea cu peste 1 milion lei lunar a TVA-ului aferent, ca urmare a reducerii activităţii. La toate acestea se adaugă cheltuielile suplimentare produse statului român prin creşterea somajului, dar şi stoparea investiţiilor în curs de derulare,” spune Dan Matei Agathon, purtător de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România  
Luând în considerare toate aspectele prezentate mai sus este evident că măsura eliminarii pragului de neimpozitare nu are nici o susţinere economică şi cu siguranţă va genera pierderi atât bugetului de stat consolidat, cât şi bugetului asigurărilor sociale de minimum 4,9 milioane lei lunar. În afară de pierderile directe către buget, printre efectele acestei măsuri vor fi şi migrarea masivă a jucătorilor către piaţa on-line  şi redirecţionarea taxelor către alte state datorită faptului că firmele  respective nu sunt înregistrate şi autorizate în România, “resuscitarea” pieţei negre a pariurilor sportive asociată în mod direct cu criminalitatea organizată care va găsi o nouă sursă de finanţare a activităţilor ilegale şi ieşirea de pe piaţă a companiilor multinaţionale care au cristalizat şi credibilizat piaţă pariurilor sportive.

Comentarii

comentarii