Acasă Economic 18.000 de cărți funciare au fost eliberate gratuit, în 2018, în Timiș

18.000 de cărți funciare au fost eliberate gratuit, în 2018, în Timiș

356
DISTRIBUIȚI

Peste 18.000 de carti funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii de imobile din judetul Timis, prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 (PNCCF), in anul 2018. Lucrarile de inregistrare sistematica au fost finantate din veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Timis.

In 2018, au fost finalizate lucrarile de inregistrare sistematica a imobilelor la nivel de unitate administrativ-teritoriala (UAT) in doua comune (Balint si Secas) din judetul Timis. De asemenea, in cadrul lucrarilor de inregistrare sistematica pe sectoare cadastrale, anul trecut au fost inregistrate in evidentele de cadastru si carte funciara 6.522 imobile, reprezentand o suprafata de 9.734 hectare din judet.

In anul 2018, OCPI Timis a semnat contracte de finantare cu 30 UAT-uri, iar 18 dintre acestea au incheiat contracte de prestari servicii de inregistrare sistematica.

Totodata, in anul 2018, au fost scoase la licitatie primele cinci UAT-uri din judet care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operational Regional 2014-2020 (POR), care prevede inregistrarea sistematica a imobilelor din 660 de comune din toate judetele tarii. Costeiu, Denta, Margina, Moravita si Topolovatu Mare se numara printre cele 194 de UAT-uri pentru care ANCPI a initiat procedura de licitatie.

In prezent, din totalul de 90 de UAT-uri din judetul Timis, cinci sunt cadastrate in proportie de suta la suta (Ortisoara, Lenauheim, Sanandrei, Balint, Secas), iar in alte 50 se desfasoara lucrari de inregistrare sistematica a imobilelor in cadrul PNCCF, atat la nivel de UAT, cat si pe sectoare cadastrale.

Obiectivul principal al PNCCF este inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor (terenuri, cladiri si apartamente) din Romania in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. PNCCF este finantat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar si din fonduri externe obtinute prin Programul Operational Regional, in cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, in cadrul acestui proiect, alta sursa de finantare poate fi bugetul local.

Mai multe informatii referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, www.ancpi.ro.

Comentarii

comentarii