Acasă Actualitate 198 de ani de la inaugurarea primei biblioteci publice de împrumut de...

198 de ani de la inaugurarea primei biblioteci publice de împrumut de pe actualul teritoriu al României

455
DISTRIBUIȚI

biblioteca klapka

Pe 15 mai 1815, la Timișoara se deschidea prima bibliotecă publică de împrumut cu sală de lectură din Imperiul Austriac. Meritul pentru această primă bibliotecă de împrumut de pe actualul teritoriu al României şi din vechiul Imperiu îi revine lui Josef Klapka, tipograf şi editor, fiul unui farmacist ceh ajuns în Timişoara.

Biblioteca funcţiona în clădirea în care azi se află sediul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Timiş. La baza funcţionării bibliotecii stăteau 11 principii. Accesul la volume se făcea pe baza unui abonament lunar, de 2 florini, sau anual, de 25 de florini. De asemenea, pentru fiecare volum împrumutat se reţinea o garanţie de 5 florini. Alte reguli constau în înlocuirea volumelor deteriorate, plata unor abonamente mai mari pentru a împrumuta mai multe volume simultan, abonamente speciale pentru locuitorii de la sate şi împrumutul către copii doar cu acordul părinţilor sau al învăţătorilor. Cititorii îşi alegeau cărţile dintr-un catalog în care erau trecute toate cele 3.550 de titluri.

În 1819, Josef Klapka devine primarul oraşului Timişoara, funcţie pe care o va ocupa până în 1833. Însă, se pare că atribuţiunile de edil local nu îi mai lăsau suficient timp şi pentru afacerile personale. Prin urmare, Josef Klapka a fost nevoit să vândă familiei Beihel biblioteca, în anul 1831. Instituţia va funcţiona până după revoluţia din 1848.

La data de 15 mai 2007, pe zidul fostei biblioteci s-a dezvelit o placă comemorativă cu inscripţia „Biblioteca Klapka Timişoara, 15 mai 1815”. Tot atunci a fost lansat şi volumul „Biblioteca Klapka, prima bibliotecă publică de împrumut din Imperiul Habsburgic”, aparţinând istoricului Ioan Haţegan şi filologului Gabriel Zănescu.

Pentru mai multe premiere bănăţene, urmăriţi pagina de Facebook „1001 premiere bănăţene”.

Comentarii

comentarii