Acasă Actualitate 2.000 de fumători s-au adresat specialiştilor de la Judeţean, pentru a scăpa...

2.000 de fumători s-au adresat specialiştilor de la Judeţean, pentru a scăpa de viciu

DISTRIBUIȚI

În 2009
Din păcate, oriunde mergi în localurile din Timişoara, se fumează în draci, încălcându-se OUG nr. 5 din 2008, iar patronii pot primi amenzi până la 5.000 de lei.
“Ziua de 19 noiembrie este declarată “Ziua Naţională fără Tutun”, prin care încurajăm fumătorii să renunţe la fumat, iar sloganul nostru este: "Încearcă să renunţi la fumat pentru o zi! În fiecare zi!". Astfel, le propunem fumătorilor din toată ţara să nu fumeze joi, 19 noiembrie – pentru ca să vadă că nu păţesc nimic”, a subliniat dr. Simona Maceşanu, medic specialist pneumolog, consilier pentru renunţare la fumat, în cadrul  Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Dacă fumătorii vor constata că le este greu să renunţe la tutun, atunci pot apela la centrele de consiliere pentru renunţare la fumat, unde li se oferă recomandări  medicale, consiliere cognitiv-comportamentală şi medicaţie gratuită.

Ţigara conţine peste 250 de substanţe cancerigene

Fumatul este unul din cele mai vechi obiceiuri de pe glob, cu consecinţe extrem de grave privind starea de sănătate a populaţiei. Ţigara conţine peste 4.000 de compuşi, unii având proprietăţi iritante, iar alţii (peste 250) fiind cancerigeni. Aditivii de nicotină, tarul, benzenul şi benzopirenul, monoxidul de carbon, amoniul, dimetilnitrozamina şi acroleina, poloniul – sunt numai câţiva constituenţi toxici ai fumului de ţigară.
Riscul de cancer la fumătorii activi dovediţi biochimic a fost de 7,8 ori mai mare faţă de nefumători şi este la fel de mare la bărbaţi ca şi la femei. Fumatul se asociază cu afectarea ochilor, dinţilor, tenului, a simţului olfactiv şi gustativ, în timpul sarcinii, provoacă complicaţii (diminuarea greutăţii fătului la naştere şi afectarea diferitelor funcţii ale organismului nou-născutului, naşteri premature la gravidele fumătoare) şi creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare. Fumatul este cel mai important factor de risc pentru bolile obstructive pulmonare cronice. Din păcate, oriunde mergi, în localurile din Timişoara, se fumează în draci, încălcându-se OUG nr. 5 din 2008, iar patronii pot primi amenzi până la 5.000 de lei, dacă nu respectă această ordonanţă. Astfel şi nefumătorii devin fumători pasivi, cu grad mare de risc faţă de efectele nocive ale ţigării.

Femeile se întrec cu bărbaţii

Riscul de deces pentru fumătorii de mai mult de 25 de ţigări pe zi este de 20 de ori mai mare decât al nefumătorilor. Prevalenţele bronşitei cronice, a astmului bronşic, emfizemului pulmonar, fibrozei pulmonare sunt mult crescute în cazul fumătorilor activi, iar marii fumători au un risc de 2,3 ori mai mare de a face tuberculoză pulmonară decât nefumătorii.
OMS susţine că anual se produc aproximativ 4 milioane de decese la nivel global datorate fumatului. La nivel mondial, 12% dintre femei fumează, comparativ cu 48% dintre bărbaţi, doar că proporţia femeilor care fumează este în creştere.
În cadrul Centrului de Consiliere pentru renunţare la fumat de la Spitalul Judeţean Timişoara, înfiinţat în urmă cu peste un an, s-au adresat peste 1.000 de fumători, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 78 ani, la care procentul de renunţare a fost între 50 şi 53% la evaluarea de la 3 luni, mai mare decât media pe ţară. Comparativ cu anul 2008, în acest an numărul fumătorilor care s-au adresat la centrul din cadrul spitalului s-a dublat. Fumătorii dornici să renunte la acest viciu au primit medicaţie gratuită şi consiliere de specialitate. “Cel mai mare procent de abandon au avut fumătorii care au urmat si tratament medicamentos, iar dintre pacienţii noştri îi putem felicita pe medicii din spitalul nostru, asistenţi/e medicali/e, registratoare, infirmiere şi infirmieri, studenţi la medicină, care au avut curajul să se prezinte la Centrul de consiliere, şi-au dorit să renunţe la aceasta dependenţă şi, totodată, au avut puterea de a continua tratamentul, ei fiind în prezent nefumători”, a precizat dr. Simona Maceşanu.

Comentarii

comentarii