Acasă Actualitate 2018 – declarat de Patriarhia Română Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri...

2018 – declarat de Patriarhia Română Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918

DISTRIBUIȚI

În data de 1 decembrie, România aniversează 100 ani de la Unirea Principatelor Române: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. În acest sens, 2018 a fost declarat de Patriarhia Română Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Pentru a marca acest eveniment istoric, Biserica Ortodoxă Română organizează mai multe manifestări culturale şi religioase. Tema omagială va fi tratată în primul semestru al anului 2018 şi va prezenta unitatea Bisericii în faţa persecuţiilor şi a ereziilor, precum şi în faţa curentelor filosofice şi ideologiilor politice. Un alt aspect care se va discuta în cadrul manifestărilor organizate la nivelul  Bisericii Ortodoxe Române (conferinţe, seminarii, etc.) va fi acela al contribuţiei Bisericii la promovarea conştiinţei naţionale a poporului român şi la făurirea statului român unitar modern.

În a doua parte a lui 2018, manifestările vor fi concentrate pe Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri prin evidenţierea slujitorilor Bisericii care au devenit promotori ai unirii românilor din anii 1600, 1859 şi 1918. De asemenea, va fi dezbătut sprijinul Bisericii acordat armatei române în Primul Război Mondial, precum şi consecinţele benefice ale unităţii naţionale asupra unităţii bisericeşti.

Făcând referire la momentul Marii Uniri, Patriarhul României a spus că Omagiul de recunoștință adus memoriei tuturor făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și tuturor celor care au luptat pentru libertate, unitate și demnitate națională, trebuie să fie astăzi izvor de inspirație și înnoire pentru viața noastră ca români patrioți.  Manifestări dedicate împlinirii a 100 ani de la Unirea din 1918 sunt organizate şi de autorităţile române de stat şi locale.

Cu acest prilej, Mitropolia Banatului organizează o conferinţă internațională cu tema România Mare – “Grădina Maicii Domnului” și “patriarhul” teologiei și spiritualităţii românești, părintele Dumitru Stăniloae, în perioada 1-6 octombrie, la Timișoara 2018. Marele eveniment va marca şi împlinirea a 25 de ani de la trecerea în veşnicie a părintelui Dumitru Stăniloae (1903-1993).

Comentarii

comentarii