Acasă Actualitate 2021 – Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul în Valea Carașului....

2021 – Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul în Valea Carașului. 20 de slujbe în cimitire

DISTRIBUIȚI

Preasfințitul părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, a fost vineri, 2 iulie, în Valea Carașului pentru a participa alături de clericii din această zonă la două slujbe de pomenire pentru cei adormiți.

Sfintele slujbe au fost oficiate în cimitirele din Parohiile Brădișorul de Jos și „Adormirea Maicii Domnului” – Oraviţa Montană. Au luat parte la acest eveniment toți preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Oravița și împreună cu ei și credincioșii din cele două parohii.

După sfintele slujbe a avut loc o conferință în care a fost prezentată tema „Cultul morților și „cultul morții” în evlavia comunităților din Episcopia Caransebeșului-metode catehetice de combatere a influențelor ne-creștine”, de către părintele Alin Mureșan de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Oraviţa Română.

De asemenea, au fost elogiate și personalitățile ce au marcat istoria locală și își dorm somnul de veci în cimitirele parohiale. Cu acest prilej au fost dezbătute și problemele întâmpinate în lucrarea pastoral-misionară desfășurată de preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Oravița.

„Astăzi am slujit pe Valea Carașului la două parastase de obște, în Betleemul arhimandritului Iosif Iuliu Olariu, Brădișorul de Jos și în cimitirul istoric din Oravița, un oraș foarte important pe harta Banatului, dar și a Bisericii Ortodoxe Române, pentru că aici au slujit, ierarhi, protopopi și preoți devotați, cu multă râvnă și zel misionar. Ne bucurăm că am fost împreună cu preoții noștri, o parte au slujit, iar ceilalți au dat răspunsurile liturgice și credincioșii au venit cu multe prinoase pe care le-am binecuvântat.

Așa am fost în comuniune cu toți sfinții în săptămâna tuturor sfinților, pe de-o parte, dar și în comuniune de rugăciune și dragoste cu înaintașii noștri, ierarhii, preoții, monahii, ctitorii de locașuri sfinte și toți strămoșii, moșii, părinții și frații noștri care își dorm somnul de veci în cimitirele parohiale din Banatul de Munte”, a subliniat preasfințitul Lucian.

Și în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare ale Eparhiei unde au mers delegații Părintelui Episcop, pentru a săvârși încă 18 slujbe de pomenire în cimitirele parohiale și a organiza conferințe pe tema anului comemorativ.

Acest program face parte din proiectul Episcopiei Caransebeșului de a vizita și sluji în majoritatea cimitirelor din întreaga eparhie, pe întreg anul 2021, an comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

 

Comentarii

comentarii