Acasă Actualitate 213 accidente de muncă şi 16 morţi, în Timiş

213 accidente de muncă şi 16 morţi, în Timiş

DISTRIBUIȚI

Când munca ucide!
Accidentele de muncă, împreună cu accidentele de circulaţie au ucis anul trecut sute de timişeni. Situaţia a devenit atât de gravă, încât Inspecţia Muncii va lua în calcul, din acest an, toate riscurile, pentru a fi prevenite accidentele de muncă, unde cad pradă anual sute de lucrători.
“Începând cu anul 2009, se iau în considerare toate riscurile de muncă. Evaluarea riscurilor trebuie să se facă pe toate planurile şi din toate punctele de vedere”, a declarat ing. Aurel Ioan Pepu, inspectorul-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, marţi, 28 aprilie. Cu această ocazie, a fost analizată situaţia accidentelor de muncă înregistrate la ITM Timiş pe parcursul anului 2008, precum şi o prezentare a „Planului naţional de acţiune al Inspecţiei Muncii privind promovarea realizării efective a evaluării riscurilor în cadrul IMM-urilor, 2008-2012”.
Tot, marţi, 28 aprilie, a fost marcată Ziua Internaţională de Comemorare a Lucrătorilor Morţi şi Răniţi.

Uniunea Europeană a intrat în alertă

Situaţia este foarte gravă în judeţul Timiş.
În 1999, au fost înregistrate 123 de accidente, iar în 2007, 238, cu multe accidente colective. În 1999, au murit în timpul serviciului 17 angajaţi, în 2006, 18, iar, în 2007, 17.
În 2008, au fost înregistrate în Timiş 213 accidente de muncă, unde şi-au pierdut viaţa 16 lucrători.
La nivel naţional, în 2007 au fost 4.391 de accidente de muncă şi 344 mortale. În 2008, 321 de angajaţi şi-au pierdut viaţa la locul de muncă sau când se deplasau spre serviciu.
Creşterea numărului accidentelor de muncă îngrijorează Uniunea Europeană.
De aceea, munca în condiţii de securitate şi sănătate reprezintă inima agendei muncii decente a Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru guvernarea globală şi promovarea dezvoltării durabile. Desfăşurată sub egida Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă urmăreşte să atragă atenţia întregii lumi asupra promovării şi creării de locuri de muncă decente şi sigure, pentru a reduce numărul accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale care, nu de puţine ori, produc pierderi de vieţi omeneşti.

Bine pentru tine. Bine pentru afacere.

Acţiunea organizată de ITM Timiş s-a desfăşurat sub deviza „Viaţa şi sănătatea în muncă – drepturi fundamentale ale omului ”.
„Locuri de muncă sănătoase: Bine pentru tine. Bine pentru afacere.
O Campanie europeană privind evaluarea riscurilor ” reprezintă campania de informare la nivel european, cu scopul de a sensibiliza cu privire la importanţa evaluării riscurilor şi de a face ca locurile de muncă din Uniunea Europeană să devină mai sigure, mai sănătoase şi mai productive.
Campania se desfăşoară timp de doi ani (2008/2009) şi este susţinută de preşedinţiile UE, Parlamentul European, Comisia Europeană şi partenerii sociali europeni.
Opt organizaţii şi întreprinderi au fost distinse cu un premiu în cadrul celui de-al nouălea concurs european anual de bune practici, organizat de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă. Câştigătorii au fost premiaţi în cadrul Congresului „Securitatea şi sănătatea la locul de muncă în Europa secolului 21”, organizat la Praga de către preşedinţia cehă a Uniunii Europene, luni 27 aprilie.
„Aceste întreprinderi şi organizaţii au avut, realmente, o contribuţie extraordinară la promovarea evaluării riscurilor şi astfel la reducerea accidentelor şi la promovarea sănătăţii la locul de muncă, iar bunele lor practici sunt conforme cu Strategia comunitară în materie de securitate şi sănătate la locul de muncă (2007-2012), care vizează, pe lângă problemele de sănătate la locul de muncă, reducerea cu un sfert a accidentelor de muncă pe întreg teritoriul UE”, a declarat Vladimír Špidla, Comisarul UE pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Egalitate de Şanse.

Comentarii

comentarii