Acasă Cultura 200 de ani de la nașterea geniului rus Dostoievski. Crimă și pedeapsă,...

200 de ani de la nașterea geniului rus Dostoievski. Crimă și pedeapsă, în studioul Franciscan al CCAJ Timiș

740
DISTRIBUIȚI

La 200 de ani de la nașterea scriitorului Feodor Mihailovici Dostoievski, Arte-Factum din Timișoara dedică Laboratorul de introspecție teatrală romanului ”Crimă și pedeapsă”: #dosztoievskij b@r/reopenin va avea premiera indoor în 28 și 29 iulie 2021, de la ora 20:00.

Spectacolul regizorului Levente Kocsárdi este inspirat de capodopera dostoievskiană și se va desfășura în studioul Franciscan al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș (Timișoara, str. E. Ungureanu 1).

Durata spectacolului: 150 min. (cu o pauză)

Este un spectacol-atelier, un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție: ”Destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința pentru oameni care au acum vârsta studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noțiunea de conștiință, căci în #dosztoievskij b@r toți sunem Raskolnikov (Все мы Раскольников).

Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere. Toți cei prezenți în dosztoievskij b@r, deopotrivă personaje sau actori, descind în mintea criminalului, iar povestea se recompune fragmentar, ca un puzzle, din perspectiva lui Raskolnikov,”, explică Kocsárdi Levente.

Rezultat al Laboratorului de introspecție teatrală aflat la a 6-a ediție, derulat de Asociația Arte-Factum și condus de regizorul Levente Kocsárdi, spectacolul #dosztoievskij b@r/reopening are, în urma castingului deschis, o distribuție de actori.

Ei sunt din România, Serbia, Republica Moldova: Alexandru Romescu, Aida Olaru, Larisa Belcea, Korina Troća, Levente Kocsárdi, Ștefan Roman, Laura Gîrbovan, Darie Doklean, David Vicol, Alexandru Bogdan Popescu. Scenografia este creația arh. MC.Donici; dramaturgia: Simona Donici; context muzical: Kocsárdi Levente; mișcare scenică: Alin Radu; video-mapping: Sebastian Hamburger; sunet: Sebastian Bayer; lumini: Carol Szilak; video: Bujor Popa; foto: Cornel Putan; make up: Florin Lazăr; poster: Andor Szabó; ticketing: Diana Lupulescu. Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

 

Comentarii

comentarii